Göreve girmeden önce yüzde 60 ve üzeri engelli olana malullük aylığı bağlanır mı?

26/09/2017 00:17:00
Yazdır

Soru

2011 Haziran ayında haftadan 3 gün diyaliz ve şeker hastalığı raporumla %97 özürlü raporumla memurluğa başladım. Bugün itibari ile 2 bin 100 günden fazla çalışmışlığım var. 5510 sayılı yasa çerçevesinde 1800 gün üstü malulen emeklilikten bugün itibari ile yararlanabilir miyim? Eğer yararlanamazsam kaç yıl sonra malulen emeklilik isteyebilirim?

Cevap

Durumunuzu değerlendirmemiz:

Durumunuz 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamına girdiğinden, bu kanun kurallarına göre değerlendirmekteyiz.

5510 sayılı Kanun malullük kuralları:

-Göreve girmeden önce çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilenlere malulluk aylığı bağlanamamaktadır.

5510 Sayılı Kanun engellilik kuralları:

5510 sayılı Kanun kuralları içerisinde özel olarak engelli aylığı olarak bir aylık şekli yoktur. Ancak, memur olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce yukarıda belirttiğimiz şekilde malül sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malüllük aylığından yararlanamayanlara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanabilmektedir.

Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usülüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

- a) % 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

- b) % 40 ila % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,

- malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar.

Sonuç değerlendirmemiz:

Malullük kuralları içerisinde malullük aylığından yararlanamayacağınızı değerlendirmekteyiz.

Engelli olarak aylık bağlanması şartlarınız olarak da:

Birincisi olarak taşımanız gereken kural olarak:

Göreve başlangıç tarihinizden itibaren en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanabileceğini değerlendirmekteyiz.

Veya İkincisi olarak taşımanız gereken kural olarak;

- a) % 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

- b) % 40 ila % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,

malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar.

Şartlarını taşımanız kaydıyla yaşlılık aylığı bağlanabileceğini değerlendirmekteyiz.

Bu soru 5,233 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam