TSK'da iken alınan malullük raporu, 657'e tabi memurlukta da geçerli mi?

03/08/2017 17:35:00
Yazdır

Soru

İyi günler diliyorum. Ben Astsubay olarak görev yaparken rahatsızlanmam neticesinde sınıf değiştirdim. Sınıf değişikliğim ile birlikte sgk tarafıma adi malül olduğuma dair karar verdi. Sınıf değiştirip Astsubay olarak devam etmekte iken 669 sayılı kanun hükmünde kararname ile görev yapmış olduğum askeri hastane sağlık bakanlığına devredildi ve bende sağlık bakanlığına memur olarak geçtim. Size sormak istediğim; başka hiç bir rapor almaya gerek olmaksızın Asker olarak malülen emekli olma hakkım vardı. Bu hakkım Sağlık Bakanlığına memur olarak geçtikten sonra da aynen devam etmekte midir? dilediğim zaman başka hiç bir rapor almama gerek olmaksızın malülen emekli olabilir miyim? Not: Halen sanal anlamda rütbemiz devam etmektedir. cevaplarsanız sevinirim. Kolay gelsin

Cevap

Astsubay iken malul olan, daha sonra memur olarak devam ederken önceki malul raporuna istinaden malulen emekli olabilir mi? Konusunu sorunuz özelinde değerlendirmekteyiz.

Malullük konusu haklarında 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kuralları uygulananlar açısından bu kanunun 44 üncü maddesinde açıklanmıştır. Bu madde hükmüne göre:

- Her ne sebep ve suretle olursa olsun vücutlarında hasıl olan arızalar veya düçar oldukları tedavisi imkansız hastalıklar yüzünden vazifelerini yapamıyacak duruma girenlere malul denmekte ve haklarında malullük hükümleri uygulanmaktadır.

- Ancak, özellikle TSK ve Emniyet mensuplarına yönelik olarak da malul sayılanlar isterlerse malul hükümleri uygulanarak görevleriyle ilişikleri kesilmeden rahatsızlıklarının engel olmayacağı başka vazife veya sınıflara tayin edilebilmektedirler. Bu işlemden sonra bile malullük hükümlerinin uygulanmasını isteyebilme hakları da bulunmaktadır. Bu şekilde olanlar şayet yeni vazife veya sınıflarında bir yükümlülük süresine tabi iseler bu yükümlülük sürelerini tamamlamadan veya yeni görevlerini yapmaya da engel bir duruma yönelik yeni bir rapor almadan malullük talebinde bulunamıyorlar.

- Diğer bir husus, TSK. ve Emniyet mensupları yaptıkları görevleri ve hizmet sınıfları itibariyle kendi teşkilat kanunlarına ve kendi sağlık yönetmeliklerine tabi olmaktadırlar. Sağlık konularında da TSK. Sağlık Yeteneği Yönetmeliği, Emniyet Teşkilatı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği hükümlerinde yer alan sağlık konularına tabi olmaktadırlar. Bu yönetmeliklerde yer alan hususlar şayet ilgilinin TSK veya Emniyet içerisindeki görevini yapamayacak durumda olduğunu gösterirse o sağlık kurulu raporu uygulanır.

Ancak, normal bir memurun malullük durumlarında genel bir sağlık yeteneği yönetmeliği bulunmaz. Bunlar hakkında sağlık kurulu raporları memurun görevini yapmaya engel bir durum teşkil ediyorsa malulen emeklilik işlemi uygulanır.

- Sonuç itibariyle, 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerinde durumunuzla ilgili konuyu da kapsayan bir hüküm de tespit edemediğimizden TSK mensubu iken alınan sağlık raporunun Genel İdare Hizmetleri Sınıfında memur olarak görev yaparken uygulanamayacağını, malulen emekli olabilmeniz için yeni bir sağlık kurulu raporunun olması gerektiğini, bu raporun da Sosyal Güvenlik Kurulu Sağlık Kurulunca incelenerek malul kararının verilmesi neticesine bağlı olacağını değerlendirmekteyiz. Sanal olarak rütbenizin devam etmesinin sadece intibak işlemlerinize yönelik bir düzenleme olduğunu, malullük durumlarını kapsamı içerisine almadığını da ayrıca değerlendirmekteyiz.

Bu soru 7,940 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam