TSK'dan malul olduğu için ilişiği kesilen, memur olursa...

28/03/2015 19:20:00
Yazdır

Soru

Ben 2010 yılında kara harp okulundan mezun oldum ve 2014 mart ayında sgk nın adi malul raporuna istinaden, TSK'dan ilişiğim kesildi. Hizmet sürem 10 yıl olmadığı için malul aylığı bağlanmadı ve sadece ikramiye ile toptan ödeme aldım. Tekrar kamu kurumunda memur olarak görev yaptığımda hizmet süresi 10 yıla tamamlanınca bu rapora istinaden malulen emekli olabilir miyim? Malumunuz bu rapor tsk sağlık yönetmeliğine göre verildi ve bundan sonra 657 ye tabii çalışacağım. şahsi kanaatim sonuçta ben bi kere malul olmuşum. bu kararın hukuki niteliğini etkileyecek birşeyolmadığı sürece geçerli sayılmalı

Lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim çünkü kimse cevap veremedi veya vermek istemedi aşırı derece mağdur oldum. ne yapmam gerekiyor bilmiyorum.

Cevap

Subay iken 10 yılı doldurmayan kişi, memur iken 10 yılını doldurduğunda malulen emekli olabilir mi? Sorunuz özelinde durumunuzu değerlendirmekteyiz.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununda bulunan malulen emeklilik şartlarını açıklayan maddeler 44, 46, 47, 53, 54 üncü maddelerdir. Maddelerin genel kuralı;

-Vücutlarında meydana gelen hastalıklar yüzünden görevlerini yapamama durumuna girmeleri ve bu durumlarının tam teşekküllü devlet hastanelerinden alacakları sağlık kurulu raporları ile tespit edilmesi ve bu rahatsızlıklarının/hastalıklarının Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca da değerlendirilerek kabul edilmesi halinde malül sayılmaktadırlar.

-Hizmet süreleri en az 10 yıl olanlara malullük aylığı bağlanmaktadır. Ancak, tedavisi imkansız hastalığı bulunanlarda ise malullük aylığı bağlanabilmesi için 10 hizmet yılı yerine 5 hizmet yıllarının bulunması yeterli görülmektedir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda bulunan malülen emeklilik şartlarını açıklayan maddeler 25, 26 ve 27 nci maddelerdir.

Maddelerin genel kuralları;

- Sağlık Kurulu raporlarının Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenmesi sonucunda çalışma gücünün en az % 60 ını kaybettiğinin kararını vermesi gerekiyor. Bu kararı vermezse kişi malul sayılmıyor.

- Malul sayıldığında en az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malül olmaları durumunda da sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekiyor. Yani, malul sayılan kişinin en az 10 yıllık çalışma süresi olacak ve 5 yılda prim yatmış süresi olacaktır. Yoksa malul aylığı bağlanmamaktadır.

Emniyet, TSK. Mensuplarının malul olmalarında Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulundan önce bu teşkilatların kendi özel sağlık yeteneği yönetmelikleri birincil olarak önemli olmaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi olan subayların malul durumuna girmeleri, diğer memurlardan farklı olmaktadır. Subayların TSK. da görev yapıp yapamayacaklarına ilişkin genel şartlar 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde gösterilmiştir.

Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde, subayların TSK.da görevini yapabilecek şekilde sağlık yeteneğine sahip olmaları gerekiyor. Yoksa TSK. da görev yapamıyorlar. Görev yapamadıklarından TSK. ile bağlantıları kesiliyor.

Diğer memurlarda, genel bir kural bulunmuyor. Rahatsızlıklarına istinaden düzenlenmiş olan sağlık kurulu raporlarına göre Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca malul denir ise malul kapsamında işlem yapılacağını, denmez ise malul kapsamında işlem yapılmayacağını söyleyebiliriz.

Örneğin, kalp rahatsızlığı, görme bozukluğu, diyabet, aşırı kilo vb.gibi diğer memurların görevlerini yapmalarına engel olmayan bazı rahatsızlıklar TSK.da subayların görevlerini yapmalarına engel olabilmektedir. Bu rahatsızlıklar TSK. subayları için malul hükmünü uygulatır, diğer memurlarda malul hükmünü uygulatmaz.

Sonuç Değerlendirmemiz: TSK.daki rahatsızlığınızdan dolayı düzenlenen sağlık kurulu raporu sizin TSK.daki görevinizle ilgili olduğundan, kamu kurumunda memur olarak başladığınızda bu raporunuzu memur iken 10 yılınızı doldurduğunuzda kullanamayacağınızı değerlendiriyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam