5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi uyarınca sözleşmeli müdür çalıştırılamayacağı

06/01/2011 17:54:00
Yazdır

Soru

Merhaba benim size bir sorum olacak. Belediyelerde sözleşmeli bir memur (4/B) müdür yani idareci olarak atanabilir mi?

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanunun 49 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasında "Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak çevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, planlama, araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plancısı, çözümleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir. Sözleşmeli personel eliyle yürütülen hizmetlere ilişkin boş kadrolara ayrıca atama yapılamaz. Bu personelin, yürütecekleri hizmetler için ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları şarttır. Bu fıkra uyarınca sözleşmeli olarak istihdam edileceklere ödenecek net ücret, söz konusu kadro unvanı için birinci derecenin birinci kademesi esas alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre tespit edilecek her türlü ödemeler toplamının net tutarının yüzde 25 fazlasını geçmemek üzere belediye meclisi kararıyla belirlenir. Genel hükümlere göre birinci dereceden kadro ihdas edilemeyen kadro unvanları için ise o kadro unvanından ihdası yapılmış en yüksek kadro derecesinin birinci kademesi esas alınır ve yapılacak ödemenin azami tutarı yukarıda belirtilen usüle göre tespit olunur. Bu fıkra hükümlerine göre çalıştırılacak personel için İçişleri Bakanlığı unvanlar itibarıyla sınırlama getirebilir." hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hüküm ile belediyelerde sözleşmeli olarak istihdam edilecek personelin unvanları belirtilmiş olup bu unvanlar arasında yönetici kadroları bulunmamaktadır. Sözleşmeli personelin 657 sayılı Devlet memurları Kanununa tabii memurların başına müdür olarak atanması mevzuatımıza tamamen aykırıdır.

Yer verilen açıklamalar uyarınca; 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi uyarınca sözleşmeli müdür istihdamı mümkün değildir.

Ayrıca, belediyelerde görevli sözleşmeli personelin müdür kadrolarına vekaleten veya görevlendirme yolu ile yürütmeleri de 657 sayılı Kanunun 86 ncı ve 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ve Anılan Maddenin ikinci fıkrası hükmü uyarınca 06.06.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararlaştırılan 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar"ın hükümlerine aykırı bulunmaktadır.

Sözleşmeli (4/B) kategorisi

4/B'li personel şube müdürlüğüne vekalet edebilir mi?

İşçi statüsündeki bir müdür, memurun sicil amiri olabilir mi?

Sözleşmeli personelin memur kadrosuna vekalet edemeyeceği(DPB)

Bu soru 47,187 defa okundu. 11 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam