Torba kadro uygulaması, 2914 sayılı Kanuna tabi çalışanlara uygulanır mı?

20/01/2011 22:41:00
Yazdır

Soru

Merhabalar size bir sorum olacak o kadar araştırmama rağmen net bir cevap alamadım.yardımcı olursanız sevinirim.
Üniversitenin birinde meslek yüksekokulunda 4. derece şeklinde öğretim görevliliği kadrosu açıldı. Bu 4. derecenin yanında, "ilgili kadro derecesine atanabilecek hizmet süresine sahip olmak" şeklinde bir ifade yer almaktadır. Fakültelerin iktisat ya da işletme bölümü mezunu olan bir kişi bu kadroya atanabilmek için ne kadar süre çalışmış olması gerekir. Bu hizmet süresinin kamu ya da özel sektör olması fark eder mi, ayrıca yüksek lisans yapmak hizmet süresini etkiler mi?
Yardımcı olursanız sevinirim. Kolay gelsin

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 ncı maddesinde memurların hizmet sınıfları sayılmış ve memurların gördükleri öğrenimler dikkate alınmak suretiyle memuriyete giriş dereceleri ve yükselebilecekleri derece ve kademeler belirlenmiştir. Anılan maddenin ortak hükümler bölümünde ayrıca giriş derece ve kademelerine ayrıca ilave edilecek derece kademelerde münhasıran belirlenmiş bulunmaktadır.

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 3 üncü maddesinin son fıkrasında; "Öğretim görevlileri, okutmanlar ve öğretim yardımcılarının giriş dereceleri (657 sayılı Devlet memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümleri" ile getirilen kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine ilişkin hükümleri hariç) Devlet Memurları Kanunun hükümleri uyarınca öğrenim niteliğine ve süresine göre tespit edilecek kazanılmış hak, aylık, derece ve kademelerine iki derece eklenmek suretiyle belirlenir." hükmü ile 20 nci maddede "Bu konuda hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yüksek Öğrenim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun hükümleri uygulanır." denilmektedir.

Anılan 2914 sayılı Kanunun "Öğretim elemanlarının görev aylıkları" başlıklı 4 üncü maddesinde ise; "Öğretim elemanlarının bu Kanunun 3 üncü maddesine göre tespit edilen görev aylıkları kazanılmış hak teşkil etmeyip, aylık ödemelerine esas tutulur ve bu Kanun kapsamından çıkmaları halinde dikkate alınmaz.
Öğretim üyelerinden 3 üncü maddenin (A) bendinde gösterilen kadrolara atandıkları tarihte kazanılmış hak aylık dereceleri; unvanları için öngörülen giriş derecelerinin üzerinde olanlar ile, bu kadrolara derece yükselmesi suretiyle ulaşanlar hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 161 inci maddesi uygulanır ve kazanılmış hak aylıkları başlangıç derecelerinin ileri kademelerine gelenlerin aylıkları, bu kademeler üzerinden ödenir. Bunların başarılı geçen hizmet süreleri, kazanılmış hak derecelerinde kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir." hükmü yer almaktadır.

Sözkonusu hükümlerde 2914 sayılı Kanuna tabi personelin görev aylıkları ve kazanılmış hak aylıkları farklı olarak düzenlenmiştir. Söz konusu personelden öğretim görevlileri, okutman ve öğretim yardımcılarının görev aylıklarının başlangıçları kendilerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine ilişkin hükümleri hariç diğer hükümlerinin uygulanması suretiyle bulunması gerekmektedir.

Ayrıca 2914 sayılı Kanun "Derece yükseltilmesi" başlıklı 7 inci maddesinde "Öğretim elemanları;
a) Yükselebilecekleri derecede aynı unvanla boş bir kadronun bulunması,
b) Derecesi içinde en az üç yıl bulunmuş ve bu derecenin üçüncü kademe aylığını bir yıl fiilen almış olmaları,
c) Bu süre içinde olumlu sicil almış bulunmaları,
Şartıyla bir üst dereceye yükseltilebilirler." derece yükselmesi yapabilecekleri ve "Kademe ilerlemesi:" başlıklı 8 inci maddesinde de "Öğretim elemanlarının kademe ilerlemesi, bulundukları kademede en az bir yıl çalışmış ve olumlu sicil almış olmalarına ve aynı derecede ilerlenebilecek bir kademenin bulunmasına bağlıdır.
Kademe ilerlemesi, ilgililerin hak kazandıkları tarihten geçerli olmak üzere yapılır." kademe ilerlemesi yapabilecekleri hükümleri yer almaktadır.

2914 Sayılı Kanunda 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin B bendinde ( torba kadro) yer alan üst dereceli görevlere atanma şeklinde bir düzenleme yer almamaktadır. Ancak derece yükselmesi münhasıran düzenlenmiştir.

Yukarda yer verilen açıklamalar uyarınca;
1- 657 sayılı Kanun 68 inci maddesinin (B) bendi uyarınca üst derecelere atanma uygulamasının 2914 sayılı Kanuna tabi olacaklara uygulanamayacağı değerlendirilmektedir.
2- 4 üncü dereceli öğretim görevliliği kadrosuna kazanılmış hak aylık derecesi 6 ve daha yukarı derece olan devlet memurlarının atanması, görev aylıkları 2 üst derece tespit edilmesi sebebiyle mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam