4924'lü, Sağlık Grup Başkanı olabilir mi?

25/01/2011 23:37:00
Yazdır

Soru

Sayın Memurlar Net:Sağlık bakanlığında 4924 sayılı kanuna istinaden sözleşmeli çalışan personel Anayasa Mahkemesi kararı gereği çalıştıkları kurumda idareci olamamaktadır.
Yani Başhekim yada başhemşie olamamaktadır.Benim sorum 4924 sözleşmeli Doktor Sağlık Grup Başkanı olabilirmi? Yada bu görevi kaymakamlık yada valilik oluru ile yürütebilirmi?
Teşekkür eder.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Cevap

4924 sayılı Kanunda düzenlenen ancak Anayasa Mahkemesince iptal edilen hüküm şu şekildedir:

"Sözleşmeli personel, istihdam edildiği hizmet biriminde gereği halinde başhekim, başhekim yardımcısı ve başhemşire olarak görevlendirilebilir."

Anayasa Mahkemesi yapmış olduğu değerlendirmede, 4924'e tabi olarak çalışanların da, Anayasanın 128. maddesindeki "Devletin, kamu iktisadî teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür. Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla özel olarak düzenlenir." hükmü gereğince, diğer kamu personeli kapsamında olduğunu belirtmiştir. Ancak, Yüksek Mahkeme yapmış olduğu değerlendirmede, görevlendirmenin usul ve esaslarının düzenlenmemiş olmasını gerekçe göstererek ilgili hükmü iptal etmiştir.

Bu çerçevede, ilgili düzenlemenin idari görevlerden sadece başhekim, başhekim yardımcısı ve başhemşireliğe görevlendirmeyi düzenlediği ve bu düzenlemenin iptal olduğu düşünüldüğünde, başka bir idari görev olan sağlık grup başkanlığına, 4924'e tabi sözleşmeli bir personelin görevlendirilmeyeceğini düşünmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam