5393 göre, sözleşmeli mühendislerin taban ve tavan ücretlerini kim belirler?

04/02/2011 10:57:00
Yazdır

Soru

Ben ilçe belediyesinde 5393 sayılı kanunun 49. maddesine göre tam zamanlı sözleşmeli mühendis olarak çalışmaktayım.
T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 07.01.2011 sayılı genelgesinde sözleşmeli personel için tavan ücret 2.108,45-TL olarak belirlendiği belirtilmiş ve 657 Sayılı
Kanuna göre net aylık tutar 1.686,60 olarak belirlenmiştir.
1) Sözleşmeli mühendis taban ücreti neye göre belirlenecek?
2) Bizim belediye meclisi kararında sözleşme ücretimizi 1.480,00TL olarak belirlemiş bu yasal mıdır? Yasal değilse maaşların taban ücreti ile ilgili herhangi bir düzenleme var mı?
3) Personel müdürümüz bize taban ücretle ilgili herhangi bir tutar olmadığını meclisin 1.000,00 ücreti bile belirleme yetkisine sahip olduğunu dalga geçer gibi söylüyor bizde sözleşmeli olduğumuz için herhangi bir şey diyemiyoruz ve yardımlarınızı bekliyoruz
4) Bununla ilgili resmi olarak görüş alacağımız yer neresidir.

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanunun 49 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasında "Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak çevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, plânlama, araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plâncısı, çözümleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir. Sözleşmeli personel eliyle yürütülen hizmetlere ilişkin boş kadrolara ayrıca atama yapılamaz. Bu personelin, yürütecekleri hizmetler için ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları şarttır. Bu fıkra uyarınca sözleşmeli olarak istihdam edileceklere ödenecek net ücret, söz konusu kadro unvanı için birinci derecenin birinci kademesi esas alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre tespit edilecek her türlü ödemeler toplamının net tutarının yüzde 25 fazlasını geçmemek üzere belediye meclisi kararıyla belirlenir. Genel hükümlere göre birinci dereceden kadro ihdas edilemeyen kadro unvanları için ise o kadro unvanından ihdası yapılmış en yüksek kadro derecesinin birinci kademesi esas alınır ve yapılacak ödemenin azami tutarı yukarıda belirtilen usûle göre tespit olunur. Bu fıkra hükümlerine göre çalıştırılacak personel için İçişleri Bakanlığı unvanlar itibarıyla sınırlama getirebilir." hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hükümde belediyelerde 5393 sayılı Belediye kanunun 49 uncu maddesi hükmü uyarınca çalıştırılacak sözleşmeli personelin maaşı belediye meclisi kararıyla belirlenmektedir.

Belediye meclisine ücret belirlemede bir tavan sınırlaması getirilmiştir. Bu tavan söz konusu kadro unvanı için birinci derecenin birinci kademesi esas alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre tespit edilecek her türlü ödemeler toplamının net tutarının yüzde 25 fazlasıdır.

Maliyenin belirlemiş olduğu sözleşme ücret tavanları 657 sayılı Devlet memurları Kanunun 4 üncü maddesinin B bendi uyarınca istihdam edilen sözleşmeli personele ilişkindir. Bu tavan ücretler brüt rakamlar olup, bunlardan gelir vergisi, damga vergisi ve sigorta primi düşülmektedir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;
1-Belediyelerde 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi uyarınca istihdam edilen sözleşmeli personelin sözleşme ücretlerini kanunda belirtilen sınırı(tavanı) aşmamak kaydıyla Belediye meclisi belirleme yetkisi bulunmaktadır.
2-Belediyede çalıştırılan sözleşmeli personelin taban(alt sınır) ücretine ilişkin bir sınır bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam