Torba yasadan sonra, disiplin cezası alan aday memurun görevine son verilecek

22/02/2011 12:03:00
Yazdır

Soru

İyi Çalışmalar. Benim sorum şu olacak. Halen aday memur olarak görevime devam etmekteyim. Şu an meclis genel kurulunda görüşülmekte olan Torba Yasa Tasarısında aday memurlarla ilgili madde değiştiriliyor. Bildiğiniz üzere Maddenin yeni halinde diyor ki; Disiplin Cezası Alan Aday Memurun görevine Disiplin Amirinin Teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile görevine son verileceği hüküm altına alınıyor. Yani herhangi bir disiplin cezası aldığımızda idare tarafından görevimize anında son mu verilecek yoksa disiplin amirinin teklifi mi gerekecek. Yani disiplin cezası alsak bile disiplin amirim teklif etmezse görevime son verilmeyecek mi? Buradan bu sonucu mu çıkarmak gerekiyor.
Ayrıca Görevime son verilmesini teklif edecek disiplin amirim ilçedeki Kaymakam mıdır? Yoksa görev yaptığım kurumdaki Müdürüm müdür?
Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkürler.
SAYGILARIMLA

Cevap

657 sayılı Devlet memurları Kanunun torba kanun yürürlüğe girmesi halinde torba kanunla değişecek olan "Adaylık Süresi Sonunda Başarısızlık" başlıklı 57 inci maddesinde

"Adaylık süresi içinde disiplin cezası almış olanların disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişikleri kesilir. İlişkileri kesilenler ilgili kurumlarca derhal Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.
Adaylık devresi içinde veya sonunda, 56 ncı ve bu madde hükümlerine göre ilişikleri kesilenler (sağlık nedenleri hariç) 3 yıl süre ile Devlet memurluğuna alınmazlar."

hükmü yer alacaktır.

Söz konusu hüküm yayımlandığı tarihten sonraki olaylara şamildir. Yani geriye yürümez. Daha önce disiplin cezası almış olanların bu cezaları göz önüne alınarak disiplin amirlerinin teklifi üzerine atamaya yetkili amirlerince görevlerine son verilemez. Söz konusu torba Kanun yayımlanmasından sonra disiplin cezası verilmesi halinde disiplin amirinin teklifi atamaya yetkili amirin onayı ile görevine son verilmektedir.

Devlet memurlarının atamaya yetkili amirleri genellikle kamu kurum ve kuruluşlarının kuruluş kanunları ile belirlenmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 124-1136 maddelerinde disiplin hükümleri yer almaktadır. Mezkur Kanunu "Disiplin kurulları ve disiplin amirleri" başlıklı134 üncü maddesinde "Disiplin ve soruşturma işlerinde kanunlarla verilen görevleri yapmak üzere Kurum merkezinde bir Yüksek Disiplin Kurulu ile her ilde, bölge esasına göre çalışan kuruluşlarda bölge merkezinde ve kurum merkezinde ayrıca Milli Eğitim müdürlüklerinde birer Disiplin Kurulu bulunur.
Bu kurulların kuruluş, üyelerinin görev süresi, görüşme ve karar usulü, hangi memurlar hakkında karar verebilecekleri ve disiplin amirlerinin tayin ve tespitinde uygulanacak esaslar ile bunların yetki ve sorumlulukları gibi hususlar Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir."hükmü bulunmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 134 üncü maddesine dayanılarak17/9/1982 tarih ve 8/5336 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Disiplin Kurulları Ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik 24/10/1982 tarih ve17848 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Yukarda yer verilen mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesi neticesinde;

1- Değişikliğin yürürlüğe girmesini müteakip disiplin cezası alan aday devlet memurun disiplin amirinin teklifi üzerine aday memurlukla ilişiği kesilir.

2- Aday devlet memurunun disiplin amiri Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik uyarınca kurumlarınca çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenmektedir. Kaymakamlar genellikle 1. disiplin amiri olmazlar.

3- Kanun metninde şu husus net değildir. Her disiplin cezası alanın ilişiği kesilecek midir? Bir yoruma göre, teklif ve onay olmadığı sürece, aday memur disiplin cezası almış olsa dahi görevine devam edebilir. Bir yoruma göre ise maddenin öznesi "Adaylık süresi içinde disiplin cezası almış olanların", yüklemi ise "ilişikleri kesilir."dir. Buna göre, teklif ve onay makamında olanların, disiplin cezası alanların ilişiklerinin kesilmesi için şekli işlemleri tamamlaması gerekmektedir.

Ancak, bir çok kurumda, şef veya şube müdürlerinin disiplin amiri olduğu düşünüldüğünde, disiplin amirinin çok basit bir hareketten dahi verebileceği disiplin cezasına bianen bir aday memurun görevine son vermek, çok büyük bir yönetimsel güçtür. Bu gücün tek başına bir memura verilmesi doğru olmayacaktır. Bu nedenle, ilk yorumun, kamu personel sistemi açısından daha sağlıklı sonuçlar doğruracağını düşünmekteyiz. Yani, her disiplin cezası alanın görevine son verilmemelidir. Eğer amir teklif etmemiş veya atamaya yetkili amir onaylamamış ise, aday memur görevine devam etmelidir.

Bu soru 52,543 defa okundu. 24 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam