50/D'ye göre çalışan araştırma görevlileri, eğitim süresi bitince, 33/a'ya atanmak zorunda mıdır?

31/08/2011 11:25:00
Yazdır

Soru

Ben ...Üniversitesinde 2002?2009 yılları arasında 50/d de Arş. Gör. Olarak görev yaptım. Her yıl aralık ayı itibariyle 1 yıl süreyle göreve yeniden atanmaktaydım. 2008 yılı aralık ayında da yine 1 yıl süreyle göreve atandım ancak 2009 yılı mayıs ayında doktoram bittiği için 1 yıl süreyle göreve atanmış olmama rağmen ilişiğim kesildi. Yine Atatürk Üniversitesi ve yine aynı yönetim 2011 yılı nisan ayı itibariyle 50/d ye bağlı hiçbir araştırma görevlisinin, doktoraları bitmelerine rağmen ilişiklerini kesmeyerek göreve devam etmeleri kararı almışlardır. Başvurumuzda söz konusu uygulamanın yasal gerekçesini sormuş ancak gerekçeli ve mantıklı bir cevap ne yazık ki alamadık. Ayrıca bu uygulamanın rektör beyin isteği üzerine gerçekleştiğini şifahen bildirmişlerdir. 2009 yılı itibariyle aynı rektör neden bizler için benzer kararı almamıştır, ya da mevcut Arş. Gör. nin üstünlük derecesi nedir? Bu nasıl bir haktır? Gerçekten hiçbir mesnetti olmaksızın bir rektör akşam yatıp sabah kalkıp böyle bir karar alabilir mi? Yardımcı olursanız memnun olurum.

Cevap

Bilindiği gibi, 2547 sayılı Kanunun 50/d maddesi uyarınca atanan araştırma görevlilerinin hak ve yükümlülükleri, 13.10.1984 tarih ve 18544 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanarak yürürlüğe giren ?Lisansüstü Öğrenim Görenlerden Öğretim Yardımcısı Kadrolarına Atanacakların Hak ve Yükümlülükleri ile Tıpta Uzmanlık Öğrencilerinin Giriş Sınavları Hakkında Yönetmelik? te belirtilmiştir.

Söz konusu Yönetmeliğin 3 üncü maddesinde, tıpta uzmanlık öğrencileri ile yüksek lisans, sanatta yeterlilik ve doktora öğrencilerinin öğretim yardımcılığı kadrolarına atanmalarının 2547 sayılı Kanunun 50. maddesi esaslarına uyulmak kaydıyla aynı Kanunun 2880 sayılı Kanunla değişik 33 üncü maddesindeki usule göre yapılacağı; 5 inci maddesinde, atanma için bütün şartlara haiz yüksek lisans, sanatta yeterlilik, doktora ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin öğretim yardımcısı kadrolarına atamalarının, Lisansüstü Öğretim Yönetmeliğinde bu öğrenciler için öngörülen öğrenim süreleri ve 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde öngörülen ek sürelerle sınırlı olmak üzere her defasında en fazla bir yıl süre ile yapılabileceği; 8 ve 9 uncu maddelerinde, bu şekilde geçici olarak öğretim yardımcısı kadrolarına atanan yüksek lisans, sanatta yeterlilik ve doktora öğrencilerine 2914 sayılı Kanunun 3 ücü maddesi uyarınca öğretim yardımcıları için öngörülen aylık ve benzeri özlük haklarının ödeneceği ve bunların Harcırah Kanunu hükümlerinden yararlanacakları; 10 uncu maddesinde ise, 2547 sayılı Kanunun 50 inci maddesine göre öğretim yardımcılığı kadrolarına geçici olarak atanıp, yükseklisans, sanatta yeterlilik, doktora ve tıpta uzmanlık öğrenimlerini başarı ile tamamlayarak yükseklisans, doktora veya sanatta yeterlilik diploması veya tıpta uzmanlık belgesi alanların kadro ile ilişiklerinin kendiliğinden kesileceği, bunlardan hizmetlerine ihtiyaç görülenlerin 2547 sayılı Kanunun değişik 33 üncü maddesine göre öğretim yardımcısı olarak yeniden atanmalarının mümkün bulunduğu hükme bağlanmıştır.

Yani daha açık bir ifade ile söz konusu Yönetmelikte, lisansüstü öğrenim gören öğrencilerin en fazla lisansüstü öğrenim süresi ve ek süreler kadar 2547 sayılı Kanunun 50/d maddesi uyarınca geçici olarak öğretim yardımcısı (araştırma görevlisi) kadrolarına atanabilecekleri, lisansüstü eğitimi (yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlilik) bitirdikleri yani enstitü yönetim kurulunca mezuniyetlerine karar verildiği tarih itibariyle kadrolarıyla ilişiklerinin kesileceği, bunlardan hizmetlerine gerek görülenlerin 2547 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi uyarınca ?araştırma görevlisi?,?uzman?,?çevirici? ve ?eğitim öğretim planlamacısı? kadrolarına yeniden atanabilecekleri belirtilmiştir.

Sorunuza gelince 50/d maddesine göre görev süresi dalmak üzere olanlar uygun görüldüğü takdirde Yönetim Kurulu Kararı ile 33 üncü maddesine çekilerek görev süreleri uzatılmaktadır. Sizin üniversitenizde de büyük bir olasılıkla uygulamanın böyle olduğunu değerlendirmekteyiz.

Dier taraftan, burada madde metninin son kısmında yer alan "ihtiyaç görülenlerin" ifadesi üniversite yönetimine takdir yetkisi vermekte olup, bu takdir yetkisinin kamu yararına ve hizmet gereklerine uygun olarak kullanılıp kullanılmadığına, açılacak bir dava sonucunda yargı organlarınca karar verilmektedir..

Bu soru 27,272 defa okundu. 8 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam