Yurtdışına bir öğretim üyesi görevlendirildiğinde maaş ödenir mi?

06/09/2011 09:26:00
Yazdır

Soru

Yurtdışına bir öğretim üyesi görevlendirildiğinde ki bu sure bir yıldır, üniversite öğretim üyesine maaş ödemelimidir? Eski ve yeni kanuna göre. Bu konuya bir açıklık getirirseniz çok sevinirim

Şimdiden teşekkürler.

Cevap

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 39.maddesinde öngörülen yurtiçinde ve yurtdışında geçici görevlendirme esaslarını düzenleyen: 07.11.1983 tarih ve 18214 sayılı resmi gazetede yayınlanan yurtiçinde ve yurtdışında görevlendirmelerde uyulacak esaslara ilişkin yönetmeliğin;

5.MADDESİNDE "Uzun süreli görevlendirme yapılabilmesi için:

a) Öğretim üyelerinin Üniversitede veya muhtelif üniversitelerde toplam olarak en az altı yıl çalışmış olması şartı aranır veya önceki uzun süreli yurtdışı görevlendirmeden sonra Üniversiteye dönüş ve işe başlama tarihinden itibaren aylık ve yolluklarını üniversiteden alanlar için en az altı yıl, aylık ve yolluk almayacaklar için en az iki yıl geçmiş olması gerekir.

Yurtdışında görevlendirilen öğretim elemanlarına yurtdışı kuruluşlardan burs veya ücret sağlanmışsa görev yapacakları sürece bu elemanlar üniversite yönetim kurulu kararı ile aylıklı veya aylıksız izinli sayılabilirler.

İlgili elemanların aylıklı veya aylıksız izinli sayılması, yabancı ülkede temin edilen burs veya ücretin geçimini sağlayıp sağlayamayacağı esas alınarak karara bağlanır.

Öğretim üyelerinin aylıklı yurtdışı görevlendirilmeleri süresi bir yılı aşamaz. Bir yıl sonunda isteği üzerine gerekli görüldüğü taktirde bu süre aylıksız olarak bir yıla kadar uzatılabilir." İfadesi yer almaktadır. (Hala yürürlüktedir)

Ayrıca, 2547 Sayılı Kanuna eklenen (14/05/1997 tarih ve 4249/2 md). son fıkrada "Türk Cumhuriyetleri ve Akraba Topluluklarındaki Yüksek Öğretim Kurumlarından resmi davet alan öğretim elemanlarına 3 yılı aşmamak ve bütün özlük hakları saklı kalmak üzere üniversite yönetim kurulunun kararı ve Milli Eğitim Bakanlığının onayı ile aylıklı izin verilebilir." hükmü yer almaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam