Troid rahatsızlığımdan dolayı TSK'da görev yapamaz raporu aldım. Malul olabilir miyim?

12/09/2011 13:45:00
Yazdır

Soru

emeklilik-malulen emekli

03-06-2002 tarihinde tsk da uzm çvş olarak göreve başladım. troid rahatsızlığımdan dolayı bezlerim alındı.09-08-2011 tarihinde elazığ asker hastanesinden.TSK SSY nin B/41 F/1(bilateral total tiroidektomi) maddesine uyar tsk da görev yapamaz.raporu verildi.bu rapora göre malulen emekli olabilirmiyim.olursam kaç yıl üzerinden nekadar maaş alabilirim.teşekkürler.

Cevap

Malulen emeklilik nedir? Sorunuza bu konuyu açıklamakla başlayacağız.

Malulen emeklilik 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun 44, 46, 47, 53 ve 54 üncü maddelerinde düzenlenmiştir.

Bu düzenlemeler ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlük tarihi olan 2008 yılı Ekim ayı başından önce devlet memuru olanların;

Vücutlarında meydana gelen hastalıklar yüzünden görevlerini yapamama durumuna girmeleri ve bu durumlarının tam teşekküllü devlet hastanelerinden alacakları sağlık kurulu raporları ile tespit edilmesi ve bu rahatsızlıklarının/hastalıklarının Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca da değerlendirilerek kabul edilmesi halinde malül sayılmaktadırlar.

Hizmet süreleri en az 10 yıl olanlara malullük aylığı bağlanmaktadır. Ancak, tedavisi imkansız hastalığı bulunanlarda ise malullük aylığı bağlanabilmesi için 10 hizmet yılı yerine 5 hizmet yıllarının bulunması yeterli görülmektedir.

Malullük durumları göreve girmeden önce varolanlar, malullük aylığının bağlanması hakkından yararlanamamaktadırlar.

Vazifelerini yapamıyacak derecede hastalığa uğrayanlardan hastalıkları kanunlarında tayin edilen müddetlerden fazla devam edenler, hastalıklarının mahiyetlerine ve doğuş sebeplerine göre malul sayılmaktadırlar.

Vazife malulleri hariç malullük aylığı alanlar hakkında kontrol muayene sistemine yani devre muayenesine tabi tutulmamaktadırlar.

Malullük emekli aylığının bağlanma sistemi ile normal Emekli olanlara emekli aylığı bağlanma sistemi aynıdır. Hiçbir farklılık bulunmamaktadır.

Emeklilik ikramiye tutarları farklı olmaktadır. Farklılığın nedeni çalışılan tam hizmete karşılık ödendiği için normal emekli olanlar çalıştıkları süre kadar, malülen emekli olanlarda çalıştıkları süre kadar hesaplanan tutarda emeklilik ikramiyesi alabilmektedirler.

Yıpranma payı, yani fiili hizmet süresine eklenen fiili hizmet süresi zammı, hizmet hesabında, aylık hesabında ve emeklilik ikramiyesi hesabında sayılan bir süre olmaktadır.

Uzman Çavuşlar da 3269 sayılı Kanunun ilgili maddelerine girmeleri halinde malullükleri nedeniyle TSK. İle ilişikleri kesilmektedir. Yıpranma payı almaktadırlar. Hizmetlerinin 10 yılı aşkın bir süre olması halinde de malullük aylığına müstehak duruma girebilmektedirler.

Kısa bilgilerimizden sonra sizin durumunuzu değerlendirmekteyiz.

Birinci aşamanız, Görev yaptığınız Kurum tarafından aldırılacak olan sağlık kurulu raporunuzun Kurumunuzca Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi, SGK.nca malullüğünüze karar verilmesi olacaktır. Kanımızca TSK.da görev yapamaz raporunuz bulunduğu sürece Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde bulunan Sağlık Kurulunca malullüğünüze karar verilmesinin mümkün olacağını söyleyebiliriz.

Kabul halinde emekliliğiniz 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununda yer aldığı ifadesi ile Adi Malül, yani Malulen emeklilik olacaktır.

Toplam hizmet sürenizin; bugün itibariyle yıpranma payınız ile birlikte 10 yılın üzerinde olduğunu anlamaktayız.

Malüllük aylığı bağlanması durumunda hizmetiniz + yıpranma payınız = Toplam hizmetinize mukabil aylık ödemenizin 2011 yılı ikinci yarı yıl için geçerli olan memur maaş katsayılarına göre 938 TL. + % 4 Ek Ödeme (37 TL.) = 975 TL. olduğunu,

Ödenecek emeklilik ikramiyesinin de tahminen 22.000 – 24.000 TL. civarında olacağını,

Söyleyebiliriz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam