2547- 40/D maddesine görevlendirilenlerin ikinci öğretim ücretleri iki kat mı ödenmeli

15/10/2011 05:22:00
Yazdır

Soru

Bir konu hakkında bilginize başvuracaktım izninizle. Biz birimimizde İkinci öğretimde görev alan hocalarımıza ders ücretini 3,2 yani (Ders Gösterge + ders gösterge*%60 *Maaş katsayısı olarak ödüyoruz.

Ancak 40/d ile gelen hocalarımızdan birisi kanunun maddesi gereği 2 katı olarak ödemeniz gerekmektedir diyor. Bende o kanun maddesi sadece n.ö. için geçerli bizde diyorum ikinci öğretim ders ücretini 3,2 olarak ödüyorum ikinci öğretim tebliğinde ise 3 katının fazlası ödenmez denmektedir. Diyorum ancak normal öğretimde uygulanan ikinci öğretimde de uygulanıp bize 3,2*2 olarak yani 6,4 olarak ödemeniz gerekmekte diyor sizce 3,2 mi yoksa 6,4 mü uygundur

Cevap

10.11.1992 tarih ve 3843 sayılı Yükseköğretim Kurumlarında İkili Öğretim Yapılması, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Bir Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanunun Ders Ücreti başlıklı 10’uncu maddesinde;

“Normal örgün öğretimde zorunlu ders yükünü doldurmuş olan öğretim elemanlarına ikinci öğretimde verdikleri her ders için; doldurmamış olan öğretim elemanlarına bu yükün doldurulmasından sonra verdikleri her ders için, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunun 11’inci maddesinde öngörülen hükümler çerçevesinde ek ders ücreti ile ara sınav, yarıyıl ve yıl sonu sınavlar için ödenecek ücretlerin üç katını aşmayacak şekilde ikinci öğretim programları esas alınarak, Yükseköğretim Kurulunun Görüşü, Milli Eğitim Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecek ders ücreti ödenir.”

Hükmüne yer verilmiş olup, 30.3.1993 tarih ve 93/4290 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1’inci maddesinde de;

“İkinci öğretimde görev alan, normal örgün öğretimde zorunlu ders yükünü doldurmuş olan öğretim elemanlarına ikinci öğretimde verdikleri her ders için; doldurmamış olan öğretim elemanlarına bu yükün doldurulmasından sonra verdikleri her ders için, 2914 sayılı Yükseköğretim Personele Kanunu’nun 11’inci maddesinde öngörülen hükümler çerçevesinde ek ders ücreti ile yarı yıl ve yıl sonu sınavları için verilecek ücretler bir katı fazlasıyla ödenir.”

Denilmiş bulunmaktadır.

Gerek 3843 sayılı Kanunun 10’uncu maddesinin gerekse 93/4290 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1’inci maddesinin incelenmesinden de görüleceği üzere, ikinci öğretimde ödenecek ek ders ücretleri ile sınav ücretlerinin miktarlarının belirlenmesi dışında ödenme esas ve usullerinin ayrıca belirlenmesi yoluna gidilmeyerek, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunun 11 inci maddesinde öngörülen hükümler çerçevesinde ödeneceğinin belirtilmesiyle yetinilmiş bulunmaktadır.

Öte yandan,2914 sayılı Kanunu 11 inci maddesinin son fıkrasında, müfredat programları uyarınca normal çalışma günlerinde çalışma saatinin bitiminden ve saat 17.00’den sonra başlayan gece öğretimi ile hafta tatili, yarı yıl veya yaz tatillerinde yapılan öğretimde söz konusu madde uyarınca hesaplanan ek ders ücretlerinin %60 zamlı ödeneceği hükme bağlanmıştır. Bu bağlamda, ikinci öğretimin saat 17.00’den sonra başlaması halinde ikinci öğretim ek ders ücretleri, örgün öğretim ücretlerinin bir katı tutarına, bu tutarın %60’ı oranında zam eklenmek suretiyle tahakkuk ettirilecektir.

Netice itibarıyla, ikinci öğretimde görev alan öğretim elemanlarına 2914 satılı Kanunun 11’inci maddesi esaslarına ve bu maddenin uygulanmasıyla ilgili çıkarılan Genel Tebliğlerde yapılan açıklamalara göre hesaplanacak ek ders ücretlerinin, anılan Bakanlar Kurulu Kararına göre bir katı fazlasıyla, eğer ikinci öğretim saat 17:00’den sonra başlıyorsa, bu tutarlara 2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin son fıkrası uyarınca öngörülen %60 oranındaki zammın eklenerek ödenmesi gerekmektedir. Ancak,%60 zamlı ödenme hususu, müfredat programları uyarınca saat 17:00’den sonra başlayan ikinci öğretim programlarını kapsamakta olup, saat 17:00’den önce başlayan ikinci öğretim programları bu kapsama girmemektedir.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda, başka bir şehirde bulunan yükseköğretim kurumlarından ders vermek üzere öğretim elemanı görevlendirme hususu anılan Kanunun 40 ıncı maddesinin (d) fıkrasında düzenlenmiştir. Söz konusu fıkrada, 40 ıncı maddenin (a) fıkrası uyarınca, kendi üniversitelerinin aynı şehirdeki diğer birimlerden veya aynı şehirdeki diğer yükseköğretim kurumlarından görevlendirilecek öğretim elamanı bulunmaması halinde, başka şehirdeki yüksek öğretim kurumlarından ders vermek üzere görevlendirilen öğretim elemanlarına 6245 sayılı Harcırah Kanununa göre geçici görev yolluğu ve anılan fıkradaki esaslara göre iki katı ek ders ücreti ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

Görüleceği üzere, sözü edilen fıkrada, başka bir şehirde bulunan yükseköğretim kurumlarından öğretim elemanı görevlendirmenin ön şartı, kendi üniversitesinin aynı şehirdeki birimlerinden veya aynı şehirdeki diğer yükseköğretim kurumlarından o dersi verebilecek öğretim elemanının bulunmamasıdır.

Sizin sorunuza dönersek 40/d’ye göre görevlendirilen bir öğretim üyesine ikinci öğretim ücretinin de iki katı ek ders ücreti ödenmesi gerekmektedir. Eğer ilgili hocanın görevlendirildiği kurumda ikinci öğretim saat 17:00’den sonra başlıyor ise tahakkuk eden ücretlere ayrıca %60 zam ilave edilerek ödenecektir. Yani daha açık bir ifade ile kendi hocalarınıza ikinci öğretim için ödediğiniz örgün öğretimin 3,2 katı tutarındaki ücretleri iki ile çarpıp ( 3,2x2=6,4 katı) ödemeniz gerekmektedir. 2547 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin (d) fıkrasına göre görevlendirilen öğretim elamanı haklı. Ancak 40/d’ye göre görevlendirdiğiniz kişi için öncelikle o ildeki kendi üniversitenizin birimlerinde, varsa o ildeki diğer Yükseköğretim Kurumlarında dersi verecek öğretim elemanın bulunmaması gerekmektedir. Dolayısıyla yapılacak iç ve dış denetim(Sayıştay) esnasında herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için, bulunduğunuz ildeki Yükseköğretim Kurumlarına yazışarak o dersi verecek öğretim elemanın bulunmadığını belgelemeniz gerekmektedir. Sözü edilen yazışmalarla dersi verecek öğretim elemanının bulunmadığı hususunu belgelemediğiniz takdirde, bir kat fazlasıyla ek ders ücreti ve harcırah ödeyip kamu zararına sebep olmanız nedeniyle Sayıştay zimmetine takılabilirsiz. Saygılarımla

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam