Amir, 3 ay yerine '1,5 ay refakat izni veriyorum' diyebilir mi?

17/04/2012 17:02:00
Yazdır

Soru

Merhaba;

3 aylık süre için ve usulüne göre alınmış sağlık kurulu raporuna ilişkin refakat iznine amirin 'sadece 1,5 ayını kullanmana izin veriyorum' deme hakkı var mıdır? Bu şekilde izin verdiği takdirde 1,5 ay sonunda görevime dönmemem konusunda hakkımda herhangi bir yasal işlem uygulama söz konusu olur mu?

Teşekkür ederim, acil cevabınızı bekliyorum.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ? hastalık izni? başlıklı değişik 105 inci maddesinin son fıkrasında "Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır."hükmü yer almaktadır.

Memurun refakat izni alabilmesi için gerekli şartlar nelerdir?

Ameliyat oldum, eşim benden dolayı 3 ay refakat izni alabilir mi?

Kurumum, refakat iznini, ancak hastanedeki yatış süresince verileceğini belirtmektedir. Bu doğru mudur?

Aynı kişi için 2. defa refakat izni talebi...

Refakat izni verilebilmesi için, sağlık raporunda hangi hususlar yer almalıdır?

Refakat izni için alınacak sağlık raporunda memurun ismi yer almalı mı?

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1-657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin son fıkrası hükmü uyarınca refakat izni, bakmaya mecbur olunan ve olunmayan kişiler için sağlık kurulu raporu alınması ve raporda kanunda sayılan hususların bulunması halinde verilebilecek bir izin olup, aksi halde izin verilmesinin kanunen mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

2-Kurumun izin verme konusunda şartları taşıyor olması halinde takdir hakkı bulunmamaktadır.

3-Usule uygun üç aylık Rapor üzerine verilen refakat iznini idare "vermiyorum" diyemeyeceği, gibi "1,5 ay da veriyorum" diyemez.

4-Amirin böyle bir uygulama yapması 657 sayılı Kanunun 125 maddesinde düzenlenen disiplin cezasını gerektiren bir durumdur. Yasal hakkınız olan hakkınızı kullanmayı engellemesi halinde müracaat ve şikayet yönetmeliği hükümlerine riayet ederek şikayette bulunmanızı tavsiye ederiz.

Bu soru 14,714 defa okundu. 3 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam