Okuldaki ve halk eğitim merkezindeki sözleşmeli süreler, yıllık izinde değerlendirilir mi?

06/05/2012 23:22:00
Yazdır

Soru

Ben şu anda memurum. Daha önce Devlet okullarında ve Halk eğitim merkezlerinde sözleşmeli olarak çalıştım. Yani resmi bir kurumda sözleşmeli olarak çalışılan süreler hesaplanarak, 10 yıla ulaştıktan sonra yıllık iznim 30 gün olabiliyor mu?

Cevap

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Yıllık İzin başlıklı 102 nci maddesinde "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." ve Yıllık İzinlerin Kullanılış başlıklı 103 üncü maddesinde ise "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.

Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.

Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir."hükmü yer almaktadır.

Yıllık izinlere ilişkin olarak yukarıda yer verilen hükümlerin uygulanmasına ilişkin olarak Maliye Bakanlığınca üç tebliğ çıkarılmıştır. Bunlar;

62 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği

140 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği

154 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Tebliği

Devlet Memurları Kanunun uygulamada birliğin sağlanması maksadı ile yayımlanan 154 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde hizmet değiminden "Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması," gerektiği belirtilmiştir.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;

1-Bir kamu kurumu olan Milli eğitim Bakanlığına bağlı okul ve halk eğitim merkezlerinde sözleşmeli öğretmen olarak çalışılan süreler yıllık izin sürelerinin hesabında değerlendirilir.

2-Memuriyet ve kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmetlerin toplamı 10 yıldan fazla olan devlet memurları bu tarihten itibaren 30 gün yıllık izin kullanmaya başlayacaklardır.

Memur,10 yılı doldurması halinde, doldurduğu tarihten itibaren 30 günlük izin kullanması mümkündür.

14 Haziran tarihinde 10 yıllık hizmet süresini dolduran bir memur 14 haziran tarihinden itibaren 30 günlük yıllık izin hakkına sahip olur. Bu memur 14 haziran'dan önce 20 günlük izin hakkını kullanmış ise 14 haziran'dan sonra 10 gün daha yıllık izin kullanma hakkına sahiptir.

3-Devlet okullarında ve Halk eğitim merkezlerinde sözleşmeli olarak geçen süreleriniz ile memuriyet hizmetlerinizin toplamı 10 yıldan fazla olduğu günden itibaren 30 gün yıllık izin verilmelidir.

Yıllık İzin Dosyası

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam