5 yıldır sigortalıyım. Malülen emekli olabilir miyim?

20/05/2012 23:59:00
Yazdır

Soru

11.11.1987 doğumluyum, İlk sigorta girişi 28.12.2006.
15.05.2012 tarihinde 1800 günü doldurmuş ve 5 yıldan beri sigortalı olacağım. %53 oranında ilerleyen bir hastalığım var (ankilozan spondilit). Malülen emekli olabilir miyim? Malülen emeklilik için ne gerekir.

Cevap

Sizin devlet memuru olarak görevli olmadığınız, işçi statüsünde sigortalı olarak çalışmakta olduğunuzu sorunuzdan anlamaktayız.

Bu nedenle, işçilerin malullük durumlarının ne şekilde olduğunu izah edeceğiz.

- Malul sayılacak,

- 10 yıllık sigortalı olacak ve 5 yıl sigorta primi ödenmiş hizmet süresi olacak,

- Başka birinin bakımına muhtaç olacak şekilde malul olan sigortalılar için ise 10 yıllık sigortalı süresi aranmaksızın yalnızca 5 yıl sigorta primi ödenmiş süresi olması,

- Aylık talebi için sigortalı olarak çalıştığı işinden ayrılması,

gereklidir.

Malul sayılma durumunu, çalışırken hastaneye sevk yaptırılması, bu sevk neticesinde alacağı sağlık kurulu raporunu Sosyal Güvenlik Kurumuna göndermesi, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca malul olup olamayacağınızın kararının verilmesi gerekmektedir.

Sonuç itibariyle; sizin malullüğünüzün başka birinin bakımına muhtaç olacak şekilde olduğuna karar verilmesi durumunda malüllük aylığı için talepte bulunabileceğinizi, malullüğünüzün bu şekilde olmadığı zaman en az 10 yıllık bir sigortalılık sürenizin olması gerektiğini, yalnızca 1800 günlük prim ödenmiş sigortalı hizmetleriniz üzerinden malullük aylığına hak kazanamayacağınızı söylememiz doğru olacaktır.

Hastaneye sevkinizi yaptırıp alacağınız sağlık kurulu raporunu Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi ve Sağlık Kurulunca incelenerek malullük durumunuz hakkında karar verilmesi yapmanız gereken ilk işlem olacağını düşünmekteyiz.

NOT; Devlet memurlarının malullükleri hakkında da bilgi vermek gereğini duyduğumuzdan kısa bilgi olarak aşağıdaki değerlendirmelerimizi yapmaktayız.

2008 yılı Ekim ayı başından önce devlet memuru olarak hizmete başlamış olanların malul duruma girmeleri halinde 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre işlemlerin yapılması gerektiğini değerlendirmekteyiz.

5434 sayılı Kanuna göre malullük aylığı bağlanması için koşullar ve işlem aşaması;

Görev yaptıkları kurumlarca hastaneye sevk edilen ve hastanelerden alacakları Sağlık Kurulu Raporlarının bulunması gerekmektedir. Kurumlarca ilgilinin raporunun Sosyal Güvenlik Kurumuna yine görev yaptıkları kurumlarca iletmesi gerekmektedir.

Sağlık Kurulu Raporunda belirtilen rahatsızlığın Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenerek rahatsızlığı itibariyle malul kararının verilmesi gerekmektedir.

Malul olanlara aylık bağlanabilmesi için şartları;

Hizmet süresi en az 10 yıl olması gerekmektedir.

Hizmet süresi en az 5 yıl olanların ise malullüğünün hayatını kendi başına devam ettiremeyecek şekilde olması gerekmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam