Yanlış kesilmiş emekli kesenekler​inin düzeltilme​si ve fazlanın iadesi

29/05/2012 13:37:00
Yazdır

Soru

2010 yılında daha evvel sözleşmeli olduğum pozisyondan başka bir ile kadrolu olarak atandım. 2008 öncesi memuriyetim de vardı ama buna rağmen ( yeni işyerinde bu konuyla alakalı gerek sigorta numaramı gerekse emekli sandığı sicil numaramı ibraz etmiştim) bizlere sormadan ve bakanlık başvurusunda memuriyeti gösterir askerlik durum belgesi olmasına rağmen evraklar kontrol edilmeden 5510 sayılı yasa mağduru edilmişim. Bunu aradan 14 ay geçtikten sonra fark ettik. Bu süreç içinde konuyu net bilmediğim ve mali herhangi bir konuda bilgi sahibi olmadığım için nerde yanlışlık yapılmış ve nasıl gideririm bilemedim. İdari ve Mali İşler şubesinin insafına ve onların yaptığı "masum yanlışlığa" güvenerek konuyla alakalı dilekçemi verdim. İşe başlayışımdan dilekçe verdiğim zaman zarfına kadar 14 ay geçmiş ve e- bordromda Genel Sağlık Sigortası (kişi) kısmında sürekli 84 tl ortalamasında para kesintimin yapılması devam etmişti. (Verdiğim dilekçe de bu konuyu sormuş ve konunun 5510 ve 5534 arasındaki yanlışlıktan kaynaklandığını düşünmüştüm). Kurumum SGK kesenek bölümüyle birkaç yazışma yapıp 14. ayın sonunda 5510 sayılı yasadan kaynaklı yanlışlığı durdurmuş, düzeltmiş ve dolayısıyla da G.S.Sigortası kesintim durmuştur. SGK ile yapılan görüşmeler neticesinde 14 ay boyunca hatalı kesinti yapılan GSS nin geri ödenmesi için yazıştıklarını ve ek bordro için 99.60 tl kesinti daha yapacaklarını ama bunun neticesinde de yaklaşık 1200 tl yi bulan GSS kesintimin yatırılacağı söylenmesine karşın SGK defterdarlık aracılığıyla bana 210 tl para yatırmıştır. SGK ile yaptığım görüşmeler neticesinde bu ödemenin genel sağlık sigortası kesintisi değil 5510 dan kaynaklı başka bir kesintiden (yani başka bir yanlışlıktan kaynaklı kaybımın ödenmesi) kaynaklı ödeme olduğu ve GSS ile alakalı bir şey olmadığı söylenmiştir.

Bu durumu da kuruma bildirir dilekçemi yazıp aradan geçen 7 aylık süre zarfında ne kaybımın telafisinin yapıldı. ne de hak ettiğim ödemenin yapıldı. yapılan yanlışlığın düzeltilmesini, GSS adı altında kesintimin başka bir kesinti ile birleştirildiyse detaylı açıklamasını, yok yanlışlık varsa ve ödenmesi gerekiyorsa yasal faiziyle birlikte ödenmesini aksi halde yasal işleme başvuracağımı bildirdim. Ancak 2 gün içinde alelacele yazılmış ve benim bilgi istediğim konuyla alakasız cevaplar içeren bir üst yazı ve ekinde de sehven yanlışlık yaptıklarını gösterir belge ve SGK yazışmalarını koymuşlar. Mali herhangi bir bilgim ve konularla alakalı da fikir sahibi olmadığım için zamanında işçi statüsünden eş dost ile rica minnet memuriyete geçirilmiş cahil cühelanın keyfiyetinde kalmış durumdayım. Ne paranın nereye gittiği hakkında bilgi alabiliyorum ne de ödenip ödenmeyeceği hakkında. Bu konuda sitedeki bilirkişilerden acil yardım talep etmekteyim.

Kendi kazancım olan maaşımdan haksız yere kesilen paranın mağduru olduğum gibi bu durumu izah ettiğimde de istenmeyen adam konumuna itilip tersleniyorum. Konuyu net bilip ona göre Bölge İdare Mahkemesine şikayette bulunup dava açacağım. Emin olamadığım için zan altında bırakmamak adına ne BİMER e ne de başka bir yere yazıp hakkımı isteyemiyorum. Lütfen konuyla alakalı ve donanımlı birileri yardımcı olsun. İlginiz ve buraya kadar sabırla okuduğunuz için teşekkür eder en kısa zamanda yardımcı olacağınızı umut ederim.

Saygılarımla.

Cevap

01 Ekim 2008 tarihinden önce memur olanlar 5510 sayılı Kanun yerine 5434 sayılı T.C. emekli sandığı hükümlerine tabi olmaktadırlar.

Askerliğini yedek subay olarak yapanlar 5510'a tabi olmaz

-2008 yılı Ekim ayı başından önce yedek subaylık hizmetinizin olması nedeniyle 5510 sayılı Kanunun geçici 4. maddesine göre hakkınızda 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.

- Kurumunuzca 5434 sayılı Kanuna göre kesenek ve kurum karşılıklarının hesaplaması gerekmektedir.

-5434 sayılı Kanun gereğince emekli matrahı;

1-Gösterge aylığı,

2-Ek gösterge aylığı ile

5434 sayılı Kanunun ek 70 inci maddesi hükmü uyarınca

3-Taban aylığı

4-Kıdem aylığı

5-Ek göstergenize bağlı olarak tazminatların belirli oranından (başbakanlık Müsteşarının aylığının %40-240)n oluşmaktadır.

Matrah bulunduktan sonra kesenek olarak memurdan %16

Karşılık olarak devletten %20 kesinti yapılmaktadır.

Göreve başladığınız döneme ilişkin olarak keseneklerinizi hesaplamak suretiyle bordronuzda hatalı kesilen miktarları karşılaştırın aradaki farkın size ödenmesi gerekmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşları hastalı eylem ve işlemlerinden her zaman safı nazar edebilir. Yani hataları düzetmeleri mümkün bulunmaktadır.

Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun 22.12.1973 tarih ve 1969/8 - 1973/14 sayılı karar

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1-Derece ve kademeniz bilinmediğinden kesintiler hesaplanmamıştır.

2-Kadrolu atandığınızda askerlik belgenizi verdiğinizi ve daha önceki memuriyetinizle ilgili belgeleri idareye verdiğinizi belgelendirebiliyor olmanız gerekmektedir.

3-Kesenek ile sizden kesilen GSS primlerinin farkının ödenmesi gerektiği düşünülmektedir.

4-Müracat ve şikayet yönetmelik hükümlerine uyarak dilekçe ile müracaat ettikten sonra hakkınızı alamaz iseniz. İdari yolları tükettikten sonra İdare mahkemesine müracaat etmeniz gerekmektedir.

5-Fark net olarak hesaplandıktan sonra dava açmaya değer bir rakam olması halinde dava açmanızı önermekteyiz. Davayı kaybettiğinizde ayrıca vekalet ücreti ödeme durumuna düşebileceğinizi hatırlatmak istiyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam