Yardımcı doçentleri​n atamalarının süre yenilenmes​inde takdir hakkı var mıdır?

19/11/2012 11:59:00
Yazdır

Soru

Merhaba

Rektörler Yrd. Doç. lerin süre yenilmelerini yasal olarak yapmak zorunda mıdır? Yapmama hakkı var mıdır?

İyi çalışmalar

Cevap

Bilindiği üzere, 2547 sayılı Yükseköğretim kanunun ?Yardımcı Doçentliğe atama? Başlıklı 23 üncü maddesinde ?a. Bir üniversite biriminde açık bulunan yardımcı doçentlik, isteklilerin başvurması için rektörlükçe ilan edilir. Fakültelerde ve fakültelere bağlı kuruluşlarda dekan, rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokullarda müdürler; biri o birimin yöneticisi, biri de o üniversite dışından olmak üzere üç profesör veya doçent tespit ederek bunlardan adayların her biri hakkında yazılı mütalaa isterler. Dekan veya ilgili müdür kendi yönetim kurullarının görüşünü de aldıktan sonra önerilerini rektöre sunar. Atama, rektör tarafından yapılır.

(Değişik: 12/8/1986 - KHK 260/1 md.) Yardımcı doçentler bir üniversitede her seferinde ikişer veya üçer yıllık süreler için en çok 12 yıla kadar atanabilirler. Her atama süresi sonunda görev kendiliğinden sona erer.

b. Yardımcı doçentliğe atanmada aranacak şartlar:

(1) Doktora veya tıpta uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilecek belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak,

(2) Fakülte, enstitü veya yüksekokul yönetim kurullarınca, biri o dilin öğretim üyesi olmak üzere seçilecek üç kişilik bir jüri tarafından; sınava girenin kendi bilim alanında Türkçeden yabancı dile, yabancı dilden Türkçeye 150 - 200 kelimelik bir çeviriyi kapsayan yabancı dil sınavını başarmak.

c. (Mülga: 12/8/1986 - KHK 260/7 md.; Yeniden düzenleme: 18/6/2008-5772/3 md.) Üniversiteler, yardımcı doçentlik kadrosuna atama için bu maddede aranan asgari koşulların yanında, Yükseköğretim Kurulunun onayını almak suretiyle, münhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik olarak, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da göz önünde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilirler.? hükümleri yer almaktadır.

Anılan hüküm uyarınca yardımcı doçentlerin atamaları 2 veya 3 yıllık süreler için yapılmaktadır. Bu sürelerin sonunda görev kendiliğinde yasa gereği sona ermektedir. Bu idareye takdir yetkisi vermektedir.

Her türlü idari işlem gibi yasal sınırlar içerisinde Yardımcı Doçentlerin de atamama işleminin hizmet gerekleri, kamu yararı ve eşitlik prensibine uygun olarak tesis edilmesi gerekmektedir.

Haklı gerekçeler yok iken takdir yetkisi ileri sürülerek tesis edilen atanmama işleminin yargı yerlerince iptal edileceği değerlendirilmektedir.

Bu soru 30,644 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam