Aile hekimlerinin kullanamadıkları yıllık izinler, 2013 yılına devreder mi?- (Yeniden düzenlendi)

27/11/2012 10:53:00
Yazdır

Soru

Aile hekimlerinin kullanmadıkları yıllık izinleri 2013 yılına devreder mi?

Cevap

5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu 9/12/2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Kanunda izin mevzuu düzenlenmemiştir. Aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının çalışma usul ve esaslarının yönetmelikle düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.

Çıkaırlan Aile Hekimleri Yönetmeliğinin 11. maddesinde ise "Sözleşme ile çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları; yıllık, mazeret ve hastalık izinlerini 27/6/2005 tarihli ve 2005/9142 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler ve Sözleşme Şartları Hakkında Yönetmelikte belirtilen hükümler çerçevesinde kullanırlar" hükmü yer almaktadır.

Yönetmeliğin atıfta bulunduğu diğer yönetmeliğin,

"Sözleşmelerin içeriği, süresi ve dönemi" başlıklı 6. maddesinin 2. fıkrasında "(2) Sözleşmenin süresi ve dönemi en fazla iki malî yıl olup, sözleşmenin imzalandığı ve takip eden malî yılı kapsar." hükmü,

"İzinler" başlıklı 8. maddesinin birinci fıkrasında

"Sözleşmeli olarak çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının yıllık izin süreleri otuz gündür. Malî yıl başladıktan sonra sözleşme imzalayarak göreve başlayan aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarına, malî yıl sonuna kadar çalışacakları sürenin bir yıllık çalışma süresine oranının, yıllık izin süresi ile çarpılması suretiyle bulunacak süre kadar yıllık izin verilir; hesaplamada kesirler tama iblağ edilir. Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları tarafından kullanılmayan izin süreleri bir sonraki sözleşme dönemine aktarılamaz. Sözleşmeli olarak çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına mazeretleri sebebiyle yıllık izninin bitiminden sonra beş gün daha izin verilebilir" hükmü yer almaktadır.

8. maddenin 2. fıkrası yıllık iznin bir sonraki sözleşme dönemine aktarılamayacağını hüküm altına almıştır. Bu durumda, 2012 yılı başında 2 yıllık bir sözleşme imzayalan bir aile hekimi, 2012 yılında kulllanamadığı yıllık iznini 2013 yılına aktarabilecektir. Ancak 2013 yılında kullanılamayan yıllık izin 2014 yılına aktarılamayacaktır. zira 2014 yılı yeni bir sözleşme dönemidir.

Bu soru 27,604 defa okundu. 3 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam