Bir vali öğretmenleri ders saati dışında, akşamları veya hafta sonu, zorla çalıştırabilir mi?

04/12/2012 12:41:00
Yazdır

Soru

Sayın site yöneticileri,

Ben Malatya'da görev yapan bir öğretmenim. Malatya'ya gelen valiler sürekli öğretmenlerin üzerinden projeler uyguluyorlar. Okul müdürleri de valilerden korktukları için bu projelere ses çıkarmıyorlar. Yeni gelen valimiz, aile öğretmenliği projesi başlattı. Öğretmenler mesai saatleri dışında velilerinin evini dolaşacak ve bunlarla ilgili bir sürü evrak dolduracak. Haftada 30 saat derse giriyoruz. Sınıf mevcutlarımız 40 civarında. Biz ne zaman dinleneceğiz. Çocuklarımıza ne zaman vakit ayıracağız. Yetkililer hem öğretmene değer vermiyor hem de her işlerini öğretmenler üzerinden görüyorlar. Birçoğumuzun eşi de öğretmen. Aracımız yok. Bir bayan öğretmen düşünün. Gideceği evde ne tür insanlarla karşılaşacağını bilmiyor. Size şunu sormak istiyorum. Bir vali öğretmenleri ders saati dışında, akşamları veya hafta sonu, zorla çalıştırabilir mi? Öğretmenlerin büyük çoğunluğu bunu yapmak istemiyor. Bu konu hakkında yasal bir dayanak var mı? Bize bu konu hakkında yardımcı olursanız çok seviniriz. Selamlar.

Cevap

Cevap;

Öğretmenin isteğine bakılmaksızın çeşitli projelerde Benim Ailem Projesi, Öğrencimi İzliyorum Projesi, Ebeveyn Eğitimi Projesi gibi öğretmenlerin öğrenci velilerini ziyaret etme temelli projelerde mesai saatleri içinde veya dışında görevlendirilmesi yapılamaz.

Çünkü;

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun “Öğretmenlik” başlıklı 43/1 maddesindeki “Öğretmenlik, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.” hükümlerine göre; öğretmenlik Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.

16.12.2006 Tarih Ve 26378 Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın “Aylık karşılığı ders görevi” başlıklı 5. maddesinde Aylık karşılığı ders görevi, “Ek ders görevi” başlıklı 6. maddesinde ise Ek ders görevleri belirlenmiştir. Öğretmenin bu görevleri haricinde herhangi bir görevi bulunmamaktadır.

Ayrıca; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un “Çalışma Saatleri” başlıklı 99. maddesindeki; “Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir.

Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir. Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir.

Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka günler olarak tespit edebilir.” hükümleri ile memurların çalışma saatleri tespit edilmiştir.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un “Günlük Çalışma Saatlerinin Tespiti” başlıklı 100. maddesindeki; “Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca, illerde valiler tarafından tespit olunur.” hükümleri ile de Günlük Çalışma Saatlerinin illerde valiler tarafından tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un “Yıllık izinlerin kullanılışı” başlıklı 103. maddesindeki; “Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.

Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.

Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir.” hükümleri ile de öğretmenlerin yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayıldıkları hüküm altına alınmıştır.

Bu hükümlere göre öğretmenlerin mesai saatleri içinde veya dışında yani yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile mesainin bittiği saatten sonra başlayan eğitim ve öğretim dışında hiçbir faaliyette görev verilmemesi gerekmektedir.

Kaldı ki yukarıda yer verdiğimiz mevzuat hükümlerine göre bu tür bir görevlendirilme yasal ve hukuki değildir ayrıca Anayasa’mızın 18.maddesinde yer alan ‘‘Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.’’ hükümlerine de aykırılık teşkil edecektir.

Ayrıca Benzer bir konuda Türk Eğitim-Sen Burdur Şubesi tarafından Burdur İl’inde görev yapan öğretmenlerin her gün saat 16.00’ya kadar görev yerlerinden ayrılmamalarına ilişkin işlemin kaldırılması istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali için dava açılmıştır. Isparta İdare Mahkemesinin 2011/298 E., 2011/1270 K. Sayılı ve 21.12.2011 tarihli karar ile işlemin iptaline hükmedilmiş olup; kararın gerekçesinde, ilköğretim okulu öğretmenlerinin haftalık çalışma saatleri ile okullardaki günlük ders ve teneffüs sürelerinin mevzuatta ayrıntılı olarak düzenlendiği, bu süreler dışında görev yerinde kalmaya zorlanamayacakları belirtilmiştir.

Isparta İdare Mahkemesinin 2011/298 E., 2011/1270 K. Sayılı ve 21.12.2011 tarihli kararı için tıklayınız.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.Net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam