Eş aylıksız izne ayrılanca, diğer eş aile yardımı ödeneği alır mı?

18/02/2013 12:24:00
Yazdır

Soru

Merhabalar kolay gelsin

Bir sorum olacaktı

"Ben üniversitede 657 ye tabi kadrolu memurum. Eşim özel şirkette SSKlı çalışıyor. Doğum sebebiyle ücretsiz izine ayrılsam eşim aile yardım ödeneği alabilir mi? Onu öğrenmek istiyorum. Yoksa sadece her iki tarafında memur olması mı gerekiyor? ödeneği almamız için?

Bu konuda ayrıntılı bir açıklama yaparsanız sevinirim.

Şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar".

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aile yardımı ödeneği başlıklı 202 maddesinin 1 ve 2 inci fıkrasında ?Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir.

Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500, çocuklarından herbiri için de 250 gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.?denilmektedir.

3/7/2011 tarihli ve 2011/2022 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Kararın 3 üncü maddesiyle, eş için ödenmekte olan aile yardımı ödeneğine esas (1.500) gösterge rakamının 1/7/2011 tarihinden itibaren (2.134) olarak uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. 01/07/2012 tarihi itibariyle eş için yapılan aile yardımı 2134*0, 071589=152,77TL dir

Söz konusu düzenleme ile memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eş için aile yardımı ödeneği ödenmesi öngörülmüş bulunmaktadır.

Memur olan eş aylıksız izin alması halinde işçi olan eşe kendi kurumunca iş mevzuatı ve toplu iş sözleşmesi gereğince EŞ için aile yardımı ödenmesi öngörülmüş olması halinde söz konusu işçinin tabi olduğu mevzuat hükümleri esas alınmak suretiyle aile yardımı ödeneği ödenebilir.

Aylıksız izin alan devlet memurunun kurumunca işçi olan eşe aile yardımı ödeneği ödenmesi mümkün bulunmamaktadır.

"Eşim özel sektörde SSKlı olarak çalışmaktadır. Eşim doğum iznine ayrıldı ve bu izin sonunda da ücretsiz izine çıkacak ben devlet memuru olarak bu 10 aylık süre zarfında aile yardımı alabilir miyim?" şeklindeki bir soruya daha önce verdiğimiz yanıt için ise tıklayınız.

Bu soru 49,811 defa okundu. 19 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam