İl özel idaresi memuru vali oluru ile mühendis vekaleten görevlendirilebilir mi?

19/04/2013 08:00:00
Yazdır

Soru

Şuan İl Özel idaresinde Memur kadrosunda çalışmaktayım ve mühendislik fakültesi inşaat mühendisliği bölümünü bitireceğim. Sonrasında benim unvan değişikliği durumum nasıl yapılacak ve bu süreç ne kadar sürecek?
Unvan değişikliğim yapılmadan Valilik Oluru ile görev yapabilir miyim?
Soruma cevap verirseniz sevinirim...

Cevap

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.
Mezkur yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesinde "Belediyeler, il özel idareleri ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlardaki memurların görevde yükselmelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınmak suretiyle bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 6 ay içerisinde bir genel yönetmelik hazırlanarak yürürlüğe konulur." hükmüne yer verilmiştir.
Yukarıda belirtilen hüküm uyarınca, İçişleri Bakanlığınca hazırlanan "Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik" 04.07.2009 tarihli ve 27278 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Mahalli İdarelerle İlgili Görevde Yükselme Yönetmeliği

Bir memur, birden fazla göreve, ücretli vekalet edebilir mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Vekalet görevi ve aylık verilmesinin şartları başlıklı 86 ncı maddesinde "Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir.
Bir görevin memurlar eliyle vekaleten yürütülmesi halinde aylıksız vekalet asıldır.
Ancak, ilkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, eczacılık, köy ve beldelerdeki ebelik ve hemşirelik, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, vaizlik, Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlığa ait boş kadrolara Maliye Bakanlığının izni (mahallî idarelerde izin şartı aranmaz) ile, açıktan vekil atanabilir.
Aynı kurumdan ayrılmalar dolayısiyle atanan vekil memurlara vekalet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için, kurum dışından veya açıktan atananlarla kurum içinden ilkokul öğretmenliğine atanan öğretmenler ile veznedarlık görevine atananlara göreve başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı ödenir.
Bu Kanuna tabi kurumlarda çalışan veteriner hekim veya hayvan sağlık memurları, veteriner hekim veya hayvan sağlık memuru bulunmayan belediyelerin veterinerlik veya hayvan sağlık memurluğu hizmetlerini ifa etmek üzere bu hizmetlerle ilgili kadrolara vekalet aylığı verilmek suretiyle atanabilirler.
Yukarıda sayılan haller dışında, boş kadrolara ait görevler lüzum görüldüğü takdirde memurlara ücretsiz olarak vekaleten gördürülebilir.
Bu Kanuna tabi kurumlarda, mali, nakdi ve ayni sorumluluğu bulunan saymanlık kadrolarının boşalması halinde bu kadrolara işe başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı verilmek suretiyle memurlar arasından atama yapılabilir."
hükmü yer almaktadır.

İl Özel İdaresi Kanunu

22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı il özel idaresi Kanunun 30 uncu maddesi hükmü uyarınca özel idare personelinin ataması vali tarafından yapılmaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;
1-İl özel idarelerinde unvan değişikliği yukarıda yer verilen mevzuat çerçevesinde yapılmaktadır.

2- Genel İdare Hizmetleri Sınıfında memur kadrosunda görevli inşaat mühendisliği fakültesi mezunu personelin vekaleten mühendis kadrosuna atanmasının mümkün olduğu değerlendirilmektedir.

Bu soru 57,719 defa okundu. 19 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam