399 Sözleşmeli teknikkontrolörün ek gösterge ve harcırahı.

21/04/2013 00:01:00
Yazdır

Soru

Toprak Mahsulleri Ofisi …. Şube Müdürlüğün de GİH sınıfında teknik kontrolör olarak,399 KHK tabi sözleşmeli personel çalışmaktayım.(Kadrom teknik ama GİH sınıfındayım.Ayrı bir sorun!..)
-Lisans (İşletme Fakültesi) mezunuyum. Derecem: ¼ ; Ek Göstergem:2.200; Günlük Harcırahım 29.50 Tl.dir.
-Memuriyete sınavla girdim.
-TMO Görevde Yükselme Yönetmenliğine göre, MEB. Lığının yaptığı sınav sonucu 2012 yılında Teknik Kontrolör olarak atandım.
-TMO Samsun Şube Müdürlüğü ve Şube Müdürlüğüne bağlı (Diğer illerdeki) TMO Ajans Amirliklerinin Denetim, İnceleme ve Soruşturmalarını yapmaktayım.
Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun 07.12.2007 tarih ve 2007/1 Karar; 2005/2 Esas sayılı kararında "Buna göre, Devlet memurlarının fiilen görev yapmakta oldukları kadro unvanları için ek gösterge öngörülmesi halinde bundan yararlanacakları, kadro unvanında herhangi bir değişiklik olmadığı sürece mezuniyet diplomasında yer alan unvan, başka bir anlatımla tahsil durumu dikkate alınarak ek gösterge uygulamasından yararlanamayacakları sonucuna ulaşılmaktadır.

SONUÇ: Açıklanan nedenlerle içtihadın, ek gösterge tespitinde kadro unvanının esas alınacağını öngören Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararları ile Kurulun bozma kararlarına uyulmak suretiyle Onbirinci Dairece verilen kararlar yönünde birleştirilmesine, 7/12/2007 günlü birinci toplantıda Kurul üye tamsayısının salt çoğunluğu ile karar verildi."

SORUM:
-Bu karardan sonra, 657 sayılı yasanın 43 maddesine B bendinde bahsedilen (eklenen 1 sayılı cetveldeki) diğer kurum kontrolörlerinin aldığı 3.600 Ek Gösterge ve 6245 Sayılı harcırah kanunun 33. maddesindeki haklardan yararlanmam mümkün müdür?

Cevap

Bilindiği üzere, Kamu İktisadi Teşebbüslerinde 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sözleşmeli statüsüne istihdam şekli getirilmiş, Kararnamedeki sözleşmeli personele ilişkin hükümler Anayasa Mahkemesince iptali neticesinde Kamu İktisadi Teşebbüsleri personel rejiminin düzenlenmesi 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılmıştır. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinde istihdam şekilleri memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler olarak düzenlenmiş bulunmaktadır.
Memurlar hakkında 399 sayılı KHK ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır. Sözleşmeli personel hakkında ise 399 sayılı KHK hükümleri ile hüküm bulunmayan hallerde anılan Kararnamenin 58 inci maddesi hükmü uyarınca Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine sayılı Devlet memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır. İşçi statüsünde istihdam edilen personel hakkında ise iş Kanunu hükümleri uygulanmaktadır.
399 sayılı KHK tabi sözleşmeli personele ödenecek ücret ve türleri 399 sayılı KHK Mali ve Sosyal Haklar başlıklı Yedinci Bölümünde 25-37 maddelerinde düzenlenmiştir.
399 sayılı KHKnin "Harcırah" başlıklı 31 inci maddesinde de "Yurt içinde ve yurt dışında geçici olarak görevlendirilecek sözleşmeli personele gündelik ve yol gideri ödenir. Ödenecek gündelik miktarı 6245 sayılı Harcırah Kanunu uyarınca en yüksek Devlet memuru için belirlenen gündeliği geçmemek üzere ilgililerin görev ve unvanları dikkate alınarak teşebbüs veya bağlı ortaklık yönetim kurullarınca tespit edilir.
İlk defa sözleşmeli statüde işe başlayan personele ikamet mahalli ile görev mahalli arasında kendisi ve aile efradına harcırah ödenmez.
Yukarıda belirtilmeyen hususlarda 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre işlem yapılır."
denilmektedir.
657 sayılı devlet memurları Kanunun 43 üncü maddesi hükmü uyarınca anılan Kanuna ekli I sayılı Ek Gösterge cetvelinin I - Genel İdare Hizmetleri Sınıfı bölümünün (g) bendinde "En az üç yıl süreli yükseköğrenim veren fakülte ve yüksekokulları bitirerek mesleğe özel yarışma sınavı ile giren ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavı sonunda (veya yüksek öğrenimli olup, özel kanunların öngördüğü şartları taşıyanlardan en az sekiz yıl mesleki görev yaptıktan sonra yine bu kanunların öngördüğü usule göre seçilerek)……" sayılan unvanlara atananlar için ek göstergeler düzenlenmiştir.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Sözleşmeli personel için 399 sayılı KHK ek gösterge ödemesi bulunmamaktadır.
2-399 sayılı KHK tabi sözleşmeli personelin hizmet sınıfı bulunmamaktadır.
3-Söz konusu Danıştay Kararı 657 sayılı Kanuna tabi Teknisyen ve Tekniker kadrosunda olan Devlet memurlarının mühendisin ek göstergesinden faydalanamayacağına ilişkindir. Ek gösterge ödemesinde Kadro unvanı esas alınacağı belirtilmektedir.

Ek göstergede kadro unvanının esas alınacağına dair Danıştay İBK kararı
4-Emeklilik bakımında 3600 ek göstergeden ise 657 sayılı Kanununa ekli I sayılı ek Gösterge Cetvelinin (g) bendinde aranılan şartları taşımamanız sebebiyle faydalanamayacağınız değerlendirilmektedir.
5-Müfettiş ve kontrolörlere tanınan harcırah hükmünden faydalanamayacağız değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam