Askere giden 4/C'li geçici personel dönüşte göreve başlatılır mı?

30/07/2013 00:53:00
Yazdır

Soru

Askerlik hizmeti sebebiyle işten ayrılan 4/C'li Geçici Personel asker dönüşü tekrar işe başlayabilir mi?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "İstihdam Şekilleri" başlıklı 4 üncü maddesinde "C) Geçici personel:
Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir."
hükmü bulunmaktadır.
Anılan hüküm uyarınca çeşitli kurumlarda farklı süreler ile geçici personel istihdam edilmektedir. Ve bunlar hakkında bakanlar kurulu kararları yürürlüğe konulmaktadır. Bu istihdam türü en belirgin olarak TUİK te kullanılmaktadır.
Ayrıca, özelleştirme sebebiyle işsiz kalanlarda son dönemlerde geçici personel olarak istihdam edilmektedir.
2013 yılı 4/C kararnamesi Resmi Gazetede...

özelleştirme kapsamında işsiz kalan işçilerin kamu kurum ve kuruluşlarında geçici personel olarak istihdam edilmeleri 28/12/2012 tarihli ve 28511sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 20/12/2012 tarihli ve 2012/4092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile düzenlenmektedir.
2012/4092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının "İşe başlama" başlıklı 5 inci maddesinde "(1) Geçici personel, atandıkları yerin iş akitlerinin feshedildiği andaki görev yerlerinin yer aldığı mahallî sınırlar içerisinde olması hâlinde atama emirlerinin kendilerine tebliğ edildiği günü izleyen iş günü, başka yerlerdeki görevlere atananlar ise atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 günü izleyen iş günü içerisinde işe başlamak zorundadırlar.
(2) Personelin raporlu olması tebligata engel olmamakla beraber, yukarıda belirtilen süreler rapor müddetinin bitiminde başlar.
(3) Belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın süresi içerisinde göreve başlamayanların ve belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebeplerle göreve başlamama hâli iki ayı aşanların atamaları iptal edilir.
(4) Bu madde kapsamında istihdam edilenlerden herhangi bir şekilde görevinden ayrılanlar (askerlik hizmeti dolayısıyla ayrılanlar hariç) ile istihdam işlemleri tamamlanmasına rağmen göreve başlamayanlar ikinci kez bu haktan faydalanamazlar.
(5) Askerlik görevini yapmakta olanlar için bu maddenin bildirim ve diğer esaslara ilişkin süreleri terhislerini takip eden ayın başından İtibaren başlar."
hükmü yer almaktadır.


Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1- Özelleştirme kapsamında istihdam edilen 4/C geçici personelin askerlik sebebiyle görevinden ayrılması halinde 2012/4092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı mezkur 5inci maddesi hükmü uyarınca askerlik dönüşü yeniden 4/C olarak istihdam edilmesi gerekir.
2- Özelleştirme kapsamı dışında istihdam edilen 4/C geçici personelin askerlik sebebiyle görevlerinden ayrılmaları halinde ise istihdamlarını sağlayan bakanlar kurulu karalarına bakılması gerekir. Ancak asıl olan hizmetin görülmesi olduğundan ilgili askere gidince yerine birinin ikame edilerek hizmet görülmesi esastır. Ancak askerlik dönüşü geçici personel ihtiyacının olması halinde istihdamlarına mani bir husus bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam