Memur olduktan sonra engelli oldum, malulen emekli olabilir miyim?

30/10/2013 00:03:00
Yazdır

Soru

Merhaba,

18/7/2000 yılında 657 tabi devlet memuru olarak göreve başladım. Göreve başladıktan 5 yıl sonra bedensel engelli oldum. Bir ay önce bir üniversiteden aldığım engellilik raporunda %60 engelli olduğum belirtildi. 2. derece de bedensel engelli imişim. Dolayısıyla şu an mallülen emekli olma hakkım bulunmaktadır. (Çünkü 13 yıllık hizmet sürem var. Bu sürenin 5. yılından sonra engelli oldum. Engelli olarak çalıştıgım süre ise 8 yıl.) Ben ocak 2014 yılında emekli olmayı planlıyorum. Ocak 2014 yılında kadro derecem 4/2 si olacak. Şu an aldığım aylık 1.260 tl. Ayrıca 750 tl de sabit ödeme alıyorum. 750 döner sermayeden aldığım para oluyor.

İLK SORUM: Ocakta emekli olur isem emekli aylığım ne kadar olur? Memurluğa ön lisans mezunu olarak başlamıştım.

İKİNCİ SORUM: Şu an Genel İdari sınıfında memurum. Hastanede geceleri çalışıyorum. Gündüzleri ise Özel Bir Sağlık Meslek Lisesinde derslere giriyorum. (Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Mezunuyum aynı zamanda.) Özel Lise beni Milli Eğitim İl Müdürlüğüne bildirerek okullarında kadrolu öğretmen olarak çalıştığımı belirtti. Ayrıca sigortamı da yatırıyorlar. Oysa ben zaten devlet memuruyum. Bu durumda ikinci bir sigortalı işte çalışmış oluyorum. Bu yasal mıdır? İkinci bir işten gelir elde etmemde hukuki bir engel var mı?

Saygılarımla.

Cevap

Sizin durumunuzun;

1- Malüllük aylığı yönüyle, 5453 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine gore;

2- Özürlülük yönüyle de, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerine gore;

değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

1- 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine gore;

5434 sayılı Kanuna göre

5434 sayılı Kanuna göre göreve atanmadan önce rahatsızlıkları olmayanların görevde iken rahatsızlanmaları/MALUL OLMALARI halinde;

1- 10 HİZMET VEYA DAHA FAZLA HİZMETLERİ OLACAK

2- MALUL OLDUKLARI HAKKINDA SAĞLIK KURULU RAPORLARI OLACAK

3- SAĞLIK KURULU RAPORLARI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN SAĞLIK KURULUNCA İNCELENECEK VE MALUL OLDUKLARI BU KURULCA KABUL EDİLECEK. .

İŞLEMLERİN BU ÜÇ KOŞULDA SEYRETMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNMEKTEYİZ.

Malullük konusunda bu şekilde hareket edebilir ve kurumunuza talepte bulunabileceğinizİ değerlendirmekteyiz.

5434 SAYILI KANUNUN İLGİLİ MADDELERİ;

Madde 44 ? Her ne sebep ve suretle olursa olsun vücutlarında hasıl olan arızalar veya düçar oldukları tedavisi imkansız hastalıklar yüzünden vazifelerini yapamıyacak duruma giren iştirakçilere (malul) denir ve haklarında bu kanunun malullüğe ait hükümleri uygulanır.

Şu kadar ki, bunlar yazı ile istedikleri takdirde haklarında bu Kanun hükümleri uygulanmaksızın mallüklerinin mani olmadığı başka vazife veya sınıflara nakil suretiyle tayinleri yapılmak üzere istifa etmiş sayılırlar. Bunların, istifa etmiş sayıldıktan sonra dahi, bu Kanun hükümlerinin uygulanmasını istemek hakları mahfuzdur. Ancak, kurumlarında başka vazife ve sınıflara nakli mümkün olanlardan özel kanunlarına göre yükümlülük süresine tabi olanlar, bu yükümlülüklerini tamamlamadıkça veya maluliyetlerinin yeni vazifelerine de mani olduğuna dair 50 nci madde uyarınca yeniden rapor almadıkça bu haklarını kullanamazlar.

İştirakçilerden; talim, manevra, seferberlik veya harp dolayısıyla vazifeleri ile ilgileri kesilmeksizin silah altına alındıkları dönemde malûl olup, bu malûllükleri asıl vazifelerini yapmaya mani olmayanlar ile Sandığa tâbi göreve atandıkları tarihten önce malûl sayılmayı gerektiren hastalık veya sakatlığı olduğu belirlenenler hakkında, bu hastalık veya sakatlıkları sebebiyle bu Kanunun malûllüğe ilişkin hükümleri uygulanmaz.

Madde 53 ? Adi malullük aylığı, fiili hizmet müddetleri en az 10 yılı tamamlamış bulunan iştirakçilerin fiili ve itibari hizmet müddetleri toplamına göre ve malullük dolayısiyle vazifeden ayrıldıkları tarihteki keseneğe esas aylık veya ücretleri ve 15 inci maddenin (g) fıkrasında yazılı olanların tam aylık veya ücretleri tutarları üzerinden aşağıda gösterilen nispetlerde bağlanır

2- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerine gore;

Devlet memuru olduktan sonra engelli duruma düşen Devlet memurlarına yaşlılık aylığı bağlanmaktadır. Şartları;

Devlet memuru olarak çalışırken çalışma gücü kayıp oranını kaybedenler için;

- % 50 ilâ % 59 arasında olanlar için, en az 5760 gün (16 yıl),

- % 40 ilâ % 49 arasında olanlar için ise en az 6480 gün (18 yıl),

Hizmet aranmaktadır.

Bu şekilde hizmet süreleri bulunanların, çalışma gücü kayıp oranlarının kararı da Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki Sağlık Kurulunca verilmektedir.

5510 sayılı Kanun Geçici Madde 4 de bulunan hüküm;

?Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,

b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır. ?

SONUÇ DEĞERLENDİRMEMİZ;

Devlet memuru olduktan sonra engelli olmanız nedeniyle; Malullük veya Yaşlılık aylığı olarak iki işleme tabi tutulmanız gerektiğini söyleyebiliriz.

Hizmet sürenizin 13 yıl olması nedeniyle Yaşlılık aylığından yararlanmanızın bugün için mümkün olamayacağını belirtebiliriz. Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu çalışma gücünüzü % 50 ilâ % 59 arasında olduğuni Kabul etse dahi, aylık bağlanması için en az 5760 gün, yani 16 yıl hizmetiniz olmadığından yaşlılık aylığı bağlanamayacaktır.

Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu sizi malul Kabul ederse, 13 yıl hizimetiniz olması nedeniyle aylık bağlanması gerekir.

2014 yılı Ocak ayında Malulen emekli olduğunuz durumda, bir aylık maaş tutarınızın; 1308 TL. olacağını belirtebiliriz.

Tavsiyemiz, maluliyet durumunuzu yeni bir sağlık kurulu raporuyla tespit ettirmeniz, bu sağlık kurulu raporunuzu Kurumunuz tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesini istemeniz, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca MALUL Kabul edilirseniz, mecburen emekli olmanız gerekecektir.

Ayrıca, Devlet memuru iken sigorta primlerinizin yatırılmaması gerekir. Sigorta primleri yatırılıyorsa bunun iptal edilmesi gerekir. Bu sigorta primleri size ayrıca bir avantaj sağlamaz.

Bu soru 22,317 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam