Farklı statüde çalışdıktan sonra KPSS ile yerleşen adaylık hükümlerine tabi olur mu?

29/03/2014 23:37:00
Yazdır

Soru

Ben 2 yıl 5 ay üniversitede 50-d kadrosuna bağlı olarak çalıştım. Şu anda görevim bitti.
KPSS 2014 e girip puan alıp bir yere atansam bu hizmet yılımı saydırıp aday memurluğumu kaldırabilir miyim?
En kısa zamanda bilgilendirirseniz çok sevinirim. Saygılarımla....
Çok acil cevabınızı bekliyorum!

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Devlet memurluğuna alınma başlıklı III üncü kısmının adaylık başlıklı 3 üncü bölümünde 54-56 ncı maddelerde adaylığa ilişkin hükümlere yer verilmiştir. 657 sayılı Kanununun "Adaylığa kabul edilme" başlıklı 54 üncü maddesinde "Sınavlarda başarılı olanlardan Devlet memurluğuna girmek isteyenler başarı listesindeki sıraya ve 47 nci maddeye göre ilan edilen kadro sayısı kadar, kurumlarınca memur adayı olarak atanırlar.
Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz." ve "Asli memurluğa atanma" başlıklı 58 inci maddesinde "Adaylık devresi içinde eğitimde başarılı olan adaylar disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile onay tarihinden geçerli olmak üzere asli memurluğa atanırlar.
Asli memurluğa geçme tarihi adaylık süresinin sonunu geçemez."
hükümleri yer almaktadır.

Söz konusu Kanunun "Adayların yetiştirilmesi" başlıklı 55 inci maddesinde "Aday olarak atanan memurların önce bütün memurların ortak vasıfları ile ilgili temel eğitime, bilahare sınıfları ile ilgili hazırlayıcı eğitime ve staja tabi tutulmaları ve Devlet memuru olarak atanabilmeleri için başarılı olmaları şarttır.
Temel eğitim ile hazırlayıcı eğitim aynı kurumda yapılır.
Eğitim süreleri, programları, değerlendirme esasları ve hangi kurumların sorumluluğunda yapılacağı ve diğer hususlar Başbakanlıkça hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir."
hükümleri bulunmaktadır.

21/2/1983 tarih ve 83/6061 Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen "Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmelik" 27/06/1983 tarihli ve 18090 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Ayrıca; "Asaleti onaylanan memurların kademe ilerlemeleri" başlıklı 159 uncu maddesinde "Adaylık süresi sonunda bu Kanun hükümlerine göre asıl memurluğa atananların adaylıkta geçirdikleri süreler, kademe ilerlemelerinde ve derece yükselmelerinde değerlendirilir." hükmü bulunmaktadır.

Devlet memurluğu statüsü ile Akademik personel statüsü birbirinden farklıdır.

Memurlar 657 sayılı Kanuna, diğer personel ise kendi kanunlarına tabidir.

Genel ilke olarak, Devlet memurluğu statüsüne 657 sayılı Kanunun 47- 56 maddeleri çerçevesinde KPSS sınav sonucu çerçevesinde atanan daha önce farklı statülerde ne olarak çalışmış olursa olsun, 657 sayılı Kanunun adaylık hükümlerine uymak zorundadırlar.
Bu uyma zorunluluğu adaylık süresi ve eğitimlerini de kapsamaktadır.

Diğer tarftan, 657 sayılı Devlet Memurları kanununun memurların bir kurumdan diğerine nakilleri başlıklı 74 üncü maddesinde "Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakati ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır.
Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları caizdir. Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.
13.12.1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarla bu Kanuna tabi kurumlar arasındaki nakillerde de yukarıdaki hükümler uygulanır. Aynı kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarda çalışıp 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden, hizmete giriş dereceleri 36 ncı madde ile tespit edilen giriş derecelerinin üzerinde olanların ilk ilerleme ve yükselmeleri için kanuni bekleme sürelerine yukarıda yazılı dereceler arasındaki sürelere tekabül eden süre kadar ilave edilir."
hükmü yer almaktadır.

Anılan maddenin son fıkrasında bulunan hükümdeki atıftan , 29.11.1984 tarih ve 243 sayılı KHK'nin 55 inci maddesi uyarınca 13.12.1960 tarih ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine yapılan atıflar 8.6.1984 gün ve 217 sayılı KHK'nin ilgili maddesine yapılmış sayılmaktadır. Bu bakımdan bu maddede zikredilen 4 üncü maddeden 217 sayılı KHK'nin 2 nci maddesi anlaşılmalıdır.

217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun Hükmünde Kararnamenin 2 maddesinin (a) bendinde yer alan "Genel bütçeye dahil dairelerle, katma bütçeli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar," hükmü uyarınca Üniversiteler 217 sayılı KHK kapsamında bulunmaktadır.

657 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin son fıkrasında yer alan "Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz." ve diğer hükümlerin birlikte değerlendirilmesi neticesinde 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi araştırma görevlilerinin azami adaylık süresi olan 2 yıl çalışmaları halinde muvafakat alınmak suretiyle memur kadrolarına atanmaları mümkün bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Araştırma görevlisi olarak 2 yıl 5 ay çalıştıktan sonra KPSS sonucu ile 657 sayılı Kanuna tabi memur kadrosuna aday olarak atanan kişilere 657 sayılı Kanunun adaylığa ilişkin hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.
2-Araştırma görevlisi olarak çalışılan süre adaylık süresinden düşülmez. Adaylıktan sayılmaz.
3- 657 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi uyarınca naklen memur kadrosuna atanmanız halinde adaylık hükümlerine tabi olmadan memur olarak atanmanız mümkün bulunmaktadır.

50/d'ye Nakil İçin İzin Çıktı

Aday Memur kategorisi

Bu soru 11,211 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam