Kazanılmış aylığı 3 olan doçent makam tazminatı alır mı?

04/05/2014 01:24:00
Yazdır

Soru

Merhabalar,
Kadro derecesi olarak birinci dereceye doçent olarak atandım fakat kazanılmış hak aylığım 3/3 olarak görünüyor. Yükseköğretim Kanunu ve Yükseköğretim Personel Kanunu Genel Tebliği (Seri No : 6) nun ilk sayfasında;

Öğretim üyeleri sınıfında sayılan kadrolara atananlar, kazanılmış hak aylıkları daha alt derecelerde de olsa, unvanları için öngörülen derecenin ilk kademe aylığını alabileceklerdir. Bu durumda olan öğretim elemanlarının söz konusu kadrolarda geçirecekleri başarılı hizmetlerinin her yılı bir kademe ilerlemesine her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilecek ve bu suretle kazanılmış hak aylıkları atandıkları kadro derecesine ulaştıktan sonra görev aylıkları ilerlemeye ve yükselmeye başlayacaktır.

ÖRNEK: 1 inci dereceden profesörlük kadrosuna atanan ve kazanılmış hak aylığı 3 üncü derecenin 1 inci kademesinde bulunan bir doçent, 1 inci derecenin ilk kademesinden aylık alacak ve bu kadroda 6 yıl başarı ile çalıştıktan sonra kazanılmış hak aylığı 1 inci dereceye yükselecek ve görev aylığı ancak bu tarihten sonra ilerlemeye başlayacaktır.

şeklinde ifade ediliyor. Bildiğiniz gibi Doçent kadrosunda olan birisinin makam tazminatı gibi bazı haklardan yararlanması için kazanılmış hak aylığının 1. derece olması gerekiyor. Ben bu tebliğin ilgili (yukarıdaki) kısmından kazanılmış hak aylığımın 1. derece 1. kademede üzerinden ödenmesi gerektiğini ve ancak belli bir çalışma yılından sonra kazanılmış hak aylığımın yükseleceğini dolayısıyla makam tazminatı gibi haklardan şu an yararlanmam gerektiğini düşünüyorum. Fakat ilgili personel daire başkanlığı ile görüşmem sırasında kazanılmış hak aylığımın 3/3 üzerinden devan edeceğini dolayısıyla 1. derece ve 1. kademin sunduğu makam tazminatı ve benzer haklardan çalışma süresi tamamlanıp ( ki bu süre 4 yıl ve ben dolduramadan profesör oluyorum) kazanılmış hak aylığımın 1/1 ine düşene kadar yararlanamayacağım söylendi.

Bu konuyu yargı ve Bimer e taşımadan sizin görüşünü almak istedim. Eğer yardımcı olur görüşünüzü beyan ederseniz minnettar olurum.

Cevap

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun “Makam Tazminatı” başlıklı Ek Madde 2’de “Bu Kanuna ekli Makam Tazminatı Cetvelinde yazılı kadro ve görev ünvanlarına atananlara hizalarında belirtilen gösterge rakamlarının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda Makam Tazminatı ödenir.

Makam Tazminatı damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz. Makam tazminatının hakedilmesinde ve ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır. Bu tazminattan yararlananlara ayrıca diğer kanunlarda belirtilen Yüksek Hakimlik Tazminatı ve Makam Tazminatı ödenmez. “ hükmü yer almaktadır.

MAKAM TAZMİNATI CETVELİ

Sıra No

 Kadro ve Görev Unvanı

 Göstergeleri

1

Rektörler

7000

2

Profesörler (Bu kadroda üç yılını tamamlamış olmak şartıyla)

6000

3

Profesörler

4500

4

Doçentler (Kazanılmış hak aylıkları birinci derece olmak şartıyla)

2000

Söz konusu kanun maddesine dayanarak hazırlanan cetvelde Doçentler için parantez içi özel bir düzenleme yapıldığından “Doçentler (Kazanılmış hak aylıkları birinci derece olmak şartıyla)” makam tazminatını alabilmeniz için kazanılmış hak aylık derecenizin yani emekliye esas derecenizin 1. derece olması gerekmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam