Torba yasa özelleştirme mağdurlarına ne sağlar?

29/07/2014 00:09:00
Yazdır

Soru

Sayın Memurlar.Net Yöneticileri,
Bilindiği üzere 24.05.2014 tarihinde kamuoyunun torba yasa olarak bildiği görüşmeler Meclis Genel kuruluna gelmiş ve 4/C'lilerle ilgili aslında her yıl çıkarılan Bakanlar kurulu kararında yer alan "4/C li personellerin emeklilik maaşı hakedinceye kadar kadar istihdam" nın sağlanması dün itibariyle yasalaştı.
Bu konuda bilgisi olan da olmayan da açıklama yaparak bilgi kirliliğine sebep olmakta ve 4/C li personellerin kafasında yeni soru işaretleri oluşmasına neden olmaktadır.
Yıllardır Kamu Personelleriyle ilgili birçok kafa karışıklığına Memurlar.Net olarak çözüm getirdiniz. 4/C li personeller olarak sizden ricamız aşağıda ek de belirtilen yasanın 4/C lilere ne gibi haklar getirdiği konusuna açıklık getirmeniz. Geçici personel yaftasını ortadan kaldıracak mı, 12 ay çalışma hakkı getirecek mi, unvan ve ek ödeme sorununu çözecek mi?
Saygılarımla arz ederim.

Cevap

Torba Kanunda ile 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (C) bendine eklenen "Özelleştirme uygulamaları sebebiyle iş akitleri kamu veya özel sektör işverenince feshedilen ve 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun kapsamında diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan personel de bu fıkra kapsamında yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilir. Bu kapsamda istihdam edileceklerin sayısı, öğrenim durumlarına göre çalışma şartları ve bunlara ödenecek ücretler ile diğer hususlar Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir."ifadesi özelleştirmeden işsiz kalarak 4/C li olarak istidam edilenlere ilave hiçbir hak kazandırmamıştır.

Yukarıda yer alan ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin (c) bendine ilave edilen hüküm çerçevesinde;
1-Özelleştirme mağdurlarının 4/C geçici personel olarak istihdamlarının yasal dayanağı bulunmamakta idi, bu düzenleme ile artık yasal bir dayanağa kavuşmuştur.

2-Özelleştirme mağdurlarının statüsü halen 4/C geçici personeldir.

3- Unvan ve ek ödeme sorunun çözülmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bu soru 13,009 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam