Akademik personelin makam tazminatları

18/09/2014 02:30:00
Yazdır

Soru

Merhaba sorum:
Birinci derecedeki doçent makam tazminatı alırken üçüncü ve ikinci derecedeki bir doçent neden makam tazminatı alamamaktadır?
Makam tazminatı birinci derece ile alakalı ise; birinci dereceye yükselen yardımcı doçentlere neden makam tazminatı ödenmemektedir?

Cevap

Yükseköğretim Kanununda yer alan öğretim elemanları tanımına giren personeli sınıflandırmak, aylıklarını ve ek göstergelerini düzenlemek, derece yükseltilmesi ve kademe ilerlemesinin şekil ve şartları ile, sosyal haklardan yararlanma, ek ders ücreti, üniversite, idari görev ve geliştirme ödeneklerinin miktarını tespit etmek, emekli ve yabancı öğretim elemanlarının sözleşmeli olarak çalıştırılma usul ve esaslarını belirlemek üzere 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunun 13/10/1983 tarihli ve 18190 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

2914 sayılı Kanuna 570 sayılı KHK ile ilave edilen "Makam Tazminatı" başlıklı ek 2 nci maddesinde "Bu Kanuna ekli Makam Tazminatı Cetvelinde yazılı kadro ve görev ünvanlarına atananlara hizalarında belirtilen gösterge rakamlarının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda Makam Tazminatı ödenir. Makam Tazminatı damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz. Makam tazminatının hakedilmesinde ve ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır. Bu tazminattan yararlananlara ayrıca diğer kanunlarda belirtilen Yüksek Hakimlik Tazminatı ve Makam Tazminatı ödenmez." hükmü bulunmaktadır.

2914 sayılı Kanuna ekli aşağıdaki gibidir.
MAKAM TAZMİNATI CETVELİ

Sıra No

Kadro ve Görev Unvanı

Göstergeleri

1 Rektörler 7.000
2 Profesörler (Bu kadroda üç yılını tamamlamış olmak şartıyla) 6.000
3 Profesörler 4.500
4 Doçentler (Kazanılmış hak aylıkları birinci derece olmak şartıyla) 2.000

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca:
1-Akademik personelden makam tazminatı alacak olanlar ve alacakları tazminat miktarları ayrı ayrı düzenlenmiştir.
2- Yardımcı doçentler için 2914 sayılı Kanunda makam tazminatı ödenmesi öngörülmemiştir.
3-Doçenlerden de yalnız kazanılmış hak aylıkları 1 inci derece olanlar için 2000 ek gösterge öngörülmüştür.
4- Kazanılmış hak aylıkları 2 ve 3 üncü derece olan doçentler için makam tazminatı ödenmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bu soru 30,625 defa okundu. 12 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam