Harcırah alınan yer değiştirmede mehil müddeti kullanılır mı?

20/10/2014 00:35:00
Yazdır

Soru

Son yasayla büyükşehirde atamaları yapılanların belirli kurallar çerçevesinde harcırah alacağını öğrendik. Harcırah almaya hak kazanacak şekilde ataması yapılan memur mehil müddeti kullanılabilecek mi?
Teşekkürler, iyi çalışmalar

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Atamalarda görev yerine hareket ve işe başlama süresi" başlıklı 62 maddesinde "İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle;
a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,
b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini,
İzleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. Savaş ve olağanüstü hallerde bu süre Bakanlar Kurulu Kararı ile kısaltılabilir.
Yukarıdaki süreler;
1 - Kanuni izinlerin kullanılması veya geçici bir görevin yapılması sırasında başka bir göreve atanan memurlar için iznin veya geçici görevin bitimi,
2 - Hesaplarını, yerlerine gelenlere devir zorunda bulunan sayman ve sayman mutemetleri için devrin sona ermesi,
3 - Eski görevlerine devamları kurumlarınca yazılı olarak tebliğ edilenler için yerlerine atanan memurların gelmesi veya yeni görev yerlerine hareketlerinin kurumlarınca tebliği,
tarihinde başlar.
Yer değiştirme suretiyle yapılan atamalarda memurlara atama emirleri tebliğ edilince yollukları, ödeme emri aranmaksızın, saymanlıklarca derhal ödenir. Memurun izinli ve raporlu olması tebligata engel olmamakla beraber (a) ve (b) bentlerindeki süreler izin ve rapor müddetinin bitmesinde başlar.
Bu maddede geçen "yer" deyiminin kapsamı İçişleri ve Maliye Bakanlıklarınca birlikte belirtilir."
hükmü bulunmaktadır.

Söz konusu Maddenin son fıkrasında yer alan hüküm gereğince belirlenmesi gereken "yer" tanımı belirtilen kurumlarca belirlenmemiştir.

Ancak, mevzuatımızda yer tanımı 6245 sayılı Harcırah Kanununda tanımlanan "ikamet mahalli dışındaki yer" anlaşılmakta ve uygulanmaktadır.

6245 sayılı Harcırah Kanununun 3 üncü maddesinin 10/9/2014 tarihli ve 6552 sayılı Kanunun 89 uncu maddesi ile değişik (g) bendinde "Memuriyet mahalli: Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü, büyükşehir belediyelerinin olduğu illerde ise il mülki sınırları içinde kalmak kaydıyla memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu ilçe belediye sınırları içinde kalan ve yerleşim özellikleri bakımından bütünlük arz eden yerler ile belediye sınırları dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu yerlerin devamı niteliğindeki mahaller ve kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri;" ve h bentlerinde "Başka yer: Yukarıda (g) fıkrasında yazılı memuriyet mahalli dışındaki yerleri;" ifade eder." hükmü yer almaktadır.

Torba Yasa Resmi Gazete'de yayımlandı

Maliye'den, büyükşehirlerde harcırah görüşü

İlçeden ilçeye nakilde harcırah alınır mı?

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; 657 sayılı Kanunun 62 maddesi uyarınca 6552 sayılı Kanunun 89 maddesi ile değişik 6245 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde yer alan memuriyet mahalli dışında bir yere atanan ve harcırah almaya hak kazanan devlet memuruna 657 sayılı Kanunun 62 maddesi hükmü uyarınca mehil müddeti kullandırılır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam