Teknik lise diploması memurun aylığını değiştirmez mi?

03/12/2014 04:50:00
Yazdır

Soru

Selamın Aleykum...
Ben .......Üniversitesinde çalışmaktayım. lise diplomasıyla girdiğim işimde bakım onarımda teknisyen olarak çalışmama karşın düz lise diplomam olduğu için memur olarak çalışıyorum. Fakat 2013 de meslek lisesi elektrik-elektronik bölümünü bitirip diplomamı personel işlerine vermeme rağmen ne maşımda nede statümde bir değişiklik yapılmadı. Personel işlerine sorduğumda ise daha üst bir diploma getirmen gerek yanıtını aldım. Her iki diplomada lise olduğundan değiştirilmiyormuş Kadro verilmese bile teknisyen maaşını alamaz mıyım? Bu doğru mudur veya ne yapabilirim. yardımcı olursanız sevinirim...

Cevap

657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış olup, anılan maddenin ortak hükümler başlıklı bölümünün ( A) sınıflar itibariyle öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeler tespit edilmiştir.
Mezkur maddenin A bendinin12 fıkrasının d alt bendinde "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler." denilmektedir. Bu hüküm çerçevesinde, yapılacak intibak işleminde her şeyden önce memuriyete giriş öğrenimi esas alınmaktadır.

İntibak işlemleri de uygulama birliğinin temini amacıyla 45, 85, 95, 105, 113, 142 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğleri yayımlanmış bulunmaktadır.

Emsal Nedir, İntibak Nasıl Yapılır?

İntibak işlemlerinde mali haklara ne zamandan itibaren hak kazanılır?

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.


Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümleri uyarınca kurumsal görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmelikleri yürürlüğe konulmaktadır.

Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından 12/04/2014 tarihli ve 28970 sayılı resmi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin "Görev grupları" başlıklı 5 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında "Unvan değişikliğine tabi kadrolar:
a) Mühendis, mimar, şehir plancısı, bölge plancısı, avukat, jeolog, hidrobiyolog, hidrolog, jeomorfolog, fizikçi, matematikçi, istatistikçi, yöneylemci, ekonomist, kimyager, heykeltıraş, arkeolog, astronom, kaptan, veteriner, sosyal çalışmacı, biyolog, psikolog, sosyolog, bakteriyolog, fizyoterapist, diyetisyen, odyolog, pedagog, çocuk gelişimcisi, çocuk eğitimcisi, çocuk eğiticisi, sağlık fizikçisi, kütüphaneci, programcı, mütercim, antrenör, öğretmen, kameraman, sinema tv uygulayıcısı, sağlık teknikeri, odyometri teknikeri, tıbbi teknolog, tekniker, teknik ressam, grafiker, restoratör, teknisyen, rasatcı, ressam, makinist, matbaacı, gemi adamı, fotoğrafçı, dekoratör, desinatör, imam, hemşire, sağlık memuru, ebe, laborant, hayvan sağlık memuru, sağlık teknisyeni, veteriner sağlık teknisyeni."
hükmü yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Lise üzerine meslek lisesi bitirilmesi halinde intibak işlemi yapılamaz.

2-Teknisyen kadrosuna atanmadan teknisyen maaşı alınamaz.

3-Tekniyen kadrosuna ancak açılacak unvan değişikliği sınavı ile atanmanız mümkündür.

4-Çalıştığınız kurumda boş teknisyen kadrosu olması halinde 657 sayılı Kanunun 86 maddesi uyarınca vekalet görevi verilmesi halinde bu madde hükümlerine uyulmak suretiyle vekalet aylığı ile zam ve tazminatların farkını almanızın mümkün bulunduğu değerlendirilmektedir.

Bu soru 10,702 defa okundu. 3 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam