Memur, çocuklarını işyerine devamlı getirebilir mi?

08/12/2014 00:07:00
Yazdır

Soru

Kamu çalışanlarının çocuklarını sürekli olarak daireye götürmesi,
çocukların daire sessizliğini bozacak şekilde dairenin içinde koşuşturarak oynaması,
kamu bilgisayarlarıyla oynamasının yükümlülüğü nedir?

Cevap

Anayasanın 128 inci maddesinde "Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.
Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Ancak, mali ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır.
Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla özel olarak düzenlenir."
hükmü yer almaktadır.

1982 Anayasasının 128 inci maddesinde ise memurlar ve diğer kamu görevlilerinden bahsedilmekte ve bunların özlük işlerinin kanun ile düzenleneceği amirdir.
Anılan hüküm uyarınca memurlara diğer kamu görevlilerine ilişkin kanunlar yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır.

Bu çerçevede memurların statüleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile düzenlenmiş bulunmaktadır.

Anılan 657 sayılı Kanununda "Devlet memurlarının görev ve sorumlulukları" başlıklı 11 inci maddesinde de "Devlet memurları kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslara uymakla ve amirler tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü ve görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumludurlar.
Devlet memuru amirinden aldığı emri, Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Amir emrinde israr eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, memur bu emri yapmağa mecburdur. Ancak emrin yerine getirilmesinden doğacak sorumluluk emri verene aittir.
Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.
Acele hallerde kamu düzeninin ve kamu güvenliğinin korunması için kanunla gösterilen istisnalar saklıdır."
ifadesi ile de memur davranış usul ve esasları düzenlenmiştir.

Diğer taraftan; 675 sayılı Kanununun 125 inci maddesinde Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller (tadat) edilmiştir.
Anılan madde de disiplin cezaları;
1- Uyarma,
2-Kınama,
3-Aylıktan kesme,
4-Kademe ilerlemesinin durdurulması
5-Devlet memurluğundan çıkarma
olarak belirtilmiştir.

Anılan 125 inci maddede "Devlete ait resmi araç, gereç ve benzeri eşyayı özel işlerinde kullanmak ve Kurumların huzur, sükün ve çalışma düzenini bozmak. v.b." disiplin cezasını gerektiren fiil haller arasında sayılmıştır.

Söz konusu madde de disiplin cezası gerektiren fiil ve halleri, müteakip maddede ise cezalara ilişkin genel düzenlemelere yer verilmiştir. 126 madde de ise sayılan cezaları vermeye yetkili kurul ve amirler belirtilmiştir. 127 inci maddesinde ise memurlar tarafında işlenilen fiil ve hallerin üzerinden ne kadar süre geçmiş olması halinde ceza verilip verilemeyeceğine ilişkin zaman aşımına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Kısaca 657 sayılı Kanunda disiplin cezası verilmesi belirli usul ve esasa bağlanmıştır.

Devlet memurnun sürekli olarak çocukları görev mahalline getirerek görev mahalinin huzrunu bozması işlerini aksatması doğrudeğildir.

Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde;
1-Devlet memurlarının çocukların görev mahalline getirmeleri görev mahallinin huzur ve sükünunu bozmaları ile kurumların araç gereç ve bilgisayarlarını kullanmaları mevzuatımıza göre uygun olmadığı değerlendirilmektedir.

2-Devlet memurları 657 sayılı Kanunun ile anılan Kanunun 125 inci maddesinde yasaklanan fiil ve halleri yapmamaları gerekmektedir.

3-Sürekli çocuklarını kamu kurum ve kuruluşlarına getirerek kurumun huzur ve sükünunu bozan Devlet memurlarına 657 sayılı Kanunun hükümleri uyarınca disiplin cezası verilmesi mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam