Uzm. yardımcısının tez verme süresini neler öteler?

25/03/2015 00:04:00
Yazdır

Soru

Merhaba,
-Uzman olana kadar en az 3 sene uzman yardımcısı olarak çalışmak gereken dönemde yurtdışında eğitime gidilirse (6ay - 1 sene gibi) bu 3 senelik süre öteleniyor mu? Bu yurt dışı eğitim, uzman yardımcılığı süresine dahil oluyor mu?
-Uzman olana kadar en az 3 sene uzman yardımcısı olarak çalışmak gereken dönemde doğum izni (18 hafta) alınırsa bu süreye dahil oluyor mu? Doğum izninden sonra alınabilen 2 yıl ücretsiz izin alınırsa uzman yardımcılığı tez verme süresi öteleniyor mu?
-Uzman yardımcılarının kurumlar arası nakil imkanı var mı?
Teşekkürler, iyi çalışmalar.

Cevap

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun "Uzman istihdamı" başlıklı Ek 41 inci maddesinin 5 ve 6 ncı fıkrarlında "Uzman yardımcılığına atananlar, en az üç yıl çalışmak ve istihdam edildikleri birimlerce belirlenecek konularda hazırlayacakları uzmanlık tezi, oluşturulacak tez jürisi tarafından kabul edilmek kaydıyla, yapılacak yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Süresi içinde tezlerini sunmayan veya tezleri kabul edilmeyenlere tezlerini sunmaları veya yeni bir tez hazırlamaları için altı ayı aşmamak üzere ilave süre verilir. Yeterlik sınavında başarılı olanların uzman kadrolarına atanabilmeleri, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından asgari (C), Dışişleri Uzmanlığı için asgari (B) düzeyinde veya dil yeterliği bakımından bunlara denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeye yeterlik sınavından itibaren en geç iki yıl içinde sahip olma şartına bağlıdır. Sınavda başarılı olamayanlar veya sınava girmeye hak kazandığı halde geçerli mazereti olmaksızın sınav hakkını kullanmayanlara, bir yıl içinde ikinci kez sınav hakkı verilir. Verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıkları tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci sınavda da başarı gösteremeyen veya sınav hakkını kullanmayanlar ile süresi içinde yabancı dil yeterliliği şartını yerine getirmeyenler, uzman yardımcısı unvanını kaybederler ve kurumlarında durumlarına uygun memur unvanlı kadrolara atanırlar.
Uzman ve uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yarışma sınavı, tez hazırlama ve yeterlik sınavı ile uzman ve uzman yardımcılarıyla ilgili diğer hususlar, Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınarak kurumlarınca hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir."
hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hükümde uzman yardımcısı olarak 3 yıl çalışma şartı aranmaktadır.

Devlet memurunun Mazeret izinleri ve hastalık izin süreleri (uzun süreli hastalık izinleri hariç) 657 sayılı Kanunun 78 ve 79 uncu maddeleri uyarınca (Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi uygun görülenler hariç) bilgilerini artırmak üzere dış memleketlere gönderildiği süreler çalışma süresine dahil edilmektedir.

Devlet memurunun aylıksız izin süreleri uzman yardımcılığı çalışma süresine dahil edilmemektedir.

Uzman yardımcılıklarının görev ve sorumlulukları farklı olması ve hepsinin sınavlarında farklı alanlarda sınavlara tabi tutulmaları istihdamlarına ilişkin olarak farklı dayanaklara sahip olmaları ve nakillere ilişkin yasal düzenleme olmaması nedeniyle uzman yardımcılıkları arasında nakil mümkün bulunmamaktadır.

Uzman ve uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yarışma sınavı, tez hazırlama ve yeterlik sınavı ile uzman ve uzman yardımcılarıyla ilgili diğer hususlar, Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınarak kurumlarınca hazırlanacak yönetmelikler ile düzenlenmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar sebebiyle;
1-Aylıksız izin süreleri çalışma süresinden sayılmamaktadır.

2-Doğum sonrası aylıksız alına süreler tez verme süresini ötelemektedir.

3- Yurt dışına 657 sayılı Kanunun 78 ve 79 uncu maddeleri uyarınca (Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi uygun görülenler hariç) bilgilerini artırmak üzere dış memleketlere gönderildiği süreler çalışma süresine dahil edildiğinden tez verme süresini ötelemeyeceği değerlendirilmektedir.

4-Uzman yardımcılarının hangi sürelerinin hizmet sürelerinde değerlendirileceği hususunda kurumsal uzman yardımcılığı yönetmeliklerine de bakılması gerekmektedir.

5-Uzman yardımcılarının kariyer uzman yardımcısı olarak nakil olmaları yasal olarak mümkün bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam