Dersanelerdeki hangi eğitim personeli, öğretmen olarak atanacak?

29/04/2015 11:31:00
Yazdır

Soru

Dershanede eğitim personeli olarak çalışıyorum. Ödenmiş prim gün sayısını sağlıyorum. Ancak bu primlerin bir kısmı şirket ortaklığı, bir kısmı ücretli öğretmen olarak. Ayrıca bir kısım primim de özel okulda geçmiştir. Bu durumda bir problem yaşar mıyım?

Cevap

14/3/2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5580 sayılı Kanunun ek 1. maddesinde yer alan hüküm:

"Bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla, ilgili mevzuat uyarınca faaliyet gösteren dershaneler ile öğrenci etüt eğitim merkezleri iş yerlerinde eğitim personeli olarak çalışmakta olan ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olanlardan, bu iş yerleri üzerinden sigorta primi ödenmiş çalışma süresi 1/1/2014 tarihi itibarıyla en az altı yıl olup 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde öngörülen genel şartlar ile öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları taşıyanlar 1/7/2015-1/8/2015 tarihleri arasında başvurmaları halinde, Kamu Personel Seçme Sınavına girme şartı aranmaksızın Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak sözlü sınavda başarılı olmaları kaydıyla, kadro ve ihtiyaçlar dikkate alınmak suretiyle belirlenen hizmet bölge ve hizmet alanlarında istihdam edilmek ve sağlık özrü hariç dört yıl süreyle başka bir yere atanmamak üzere, öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilirler. Bu fıkraya göre Bakanlıkta istihdam edilenler, ayrıldıkları özel öğretim kurumundan kıdem ve ihbar tazminatı talep edemez."

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 4. maddesinde yer alan tanım:

"ç) Eğitim personeli: Kurumda görevli yönetici, öğretmen, uzman öğretici, usta öğretici ve benzeri personeli,"

MEB'E ÖĞRETMEN OLARAK ATANABİLME ŞARTLARI

1- 14/3/2014 tarihinde dersane veya öğrenci etüd merkezlerinde eğitim personeli olarak çalışmak gerekmektedir. 13/3/2014'te dahi olsa, dersane veya öğrenci etüd merkezinden ayrılan, bu haktan yararlanamaz.

2- Sadece dershane veya öğrenci etüd merkezinde eğitim personeli olarak çalışılan süreler dikkate alınacaktır. Bu anlamda "yönetici, uzman öğretici, usta öğretici ve benzeri" personel üzerinden yatırılan primler dikkate alınacaktır. Ücretli öğretmen, "ve benzeri" içerisine girmektedir. Bu nedenle ücretli öğretmen olarak çalışan süreler, 6 yılda değerlendirilecektir. Ancak şirket ortağı olarak prim yatırılan sürelerin değerlendirilmesi için, şirket ortağının çalışıyor olması gerektiğini düşünüyoruz. Şirketlerde ortaklar her zaman için çalışmaz. Bazı ortaklar yönetici olarak çalışırken bazı ortaklar şirkette görev almaz.

3- Özel okulda geçirilen süreler, 6 yıla dahil edilmeyecektir. Zira kanun metni "bu iş yerleri üzerinden sigorta primi ödenmiş çalışma süresi" demiştir. Bu işyerinden kasıt sadece dersanhe ve öğrenci etüd merkezidir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam