Memurlar.Net

Yazdırma Seçenekleri : Renkli Yazdır Siyah Beyaz Yazdır Resimleri Gizle
https://sorucevap.memurlar.net/soru/2863/istifa-edip-yurtdisina-giden-memur-istege-bagli-sigortali-olabilir-mi.html
Yazdırılma Tarihi : 16 Nisan 2024 Salı 13:10

İstifa edip yurtdışına giden memur, isteğe bağlı sigortalı olabilir mi?

26/05/2015 08:41:00
Yazdır

Soru

Merhaba sayın editör ve değerli arkadaşlar. 01.08.2002 yılında memuriyete başlayıp 20.04.2015 yılında istifa edip yurtdışında yaşamaya başlayan bayan bir memur-yurtdışında yaşayarak emekli sandığına isteğe bağlı iştirak primi ödeyebilir mi?2- yurtdışında yaşadığı için emekli sandığına iştirak primi ödemek için GSS primi de ödemek zorunda mı ?3-ne zaman emekli olur ?4-emekli ikramiyesi alabilir mi ?5- eğer bu şekilde prim ödenmiyorsa yani isteğe bağlı iştirakçi primi ödemek olmuyorsa başka ne şekilde emekli olunabilir ?Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Cevap

İsteğe bağlı iştirakçilik konusundaki değerlendirmelerimize sitemizde yer vermiş bulunmaktayız. Sorunuz özelinde durumunuzu şu şekilde değerlendirmekteyiz.

1- 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun 12 nci maddesinde isteğe bağlı iştirakçilikten kimler yararlanır, şartları nelerdir, konusu belirtilmiştir.

Buna gore;

Soru: Yurtdışında yaşayarak emekli sandığına isteğe bağlı iştirak primi ödeyebilir mi?

Cevap: Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış olan ülkelerde olanlar isteğe bağlı iştirak primi ödeyebilir.

Soru: Yurtdışında yaşadığı için emekli sandığına iştirak primi ödemek için GSS primi de ödemek zorunda mı ?

Cevap: GSS. Primi ödenmesi gerekir.

Soru: Ne zaman emekli olur?

Cevap: 2002 yılında memur olarak başlayanlardan bayan ve erkekler 25 yıl hizmetlerinin olması, Bayanların 58 yaşını, erkeklerin de 60 yaşını doldurmaları gerekir. Ancak, 15 yıl hizmet ve 61 yaşını doldurmuş bayan veya erkek memurda emekliliği kazanır.

Soru: Emekli ikramiyesi alabilir mi?

Cevap: Emekli ikramiyesinde 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 89 hükmü gereği 1475 sayılı İş Kanunu hükümlerine gore işlem yapılıyor. Buna gore fiilen görev yaptığınız memurluk sürenize ikramiye alacağınızı, ancak isteğe bağlı iştirakçilikte geçen sürelerinize ikramiye alamayacağınızı değerlendiriyoruz.

Soru: İsteğe bağlı iştirakçi primi ödemek olmuyorsa başka ne şekilde emekli olunabilir?Cevap: İsteğe bağlı iştirakçi olabilirsiniz. Ancak isteğe bağlı iştirakçilik konusundaki sitemizde yapmış olduğumuz değerlendirmelerimizde belirttiğimiz gibi isteğe bağlı iştirakçiliğin mutlak koşulu, herhangi bir statüde fiilen çalışılmaması gerekiyor. Herhangi bir statüde çalışanlar isteğe bağlı iştirakçilikten yararlanamıyorlar. Ancak 5434 sayılı Kanunun 12 nci maddesinde "Diğer sosyal güvenlik kurumları ile zorunlu olarak ilgilendirilmelerini gerektirir görevlerde çalışmakta olan ya da çalışmaya başlayanlar ile diğer sosyal güvenlik kurumlarından veya Sandıktan kendi çalışmasından dolayı aylık bağlanmış olanlar isteğe bağlı iştirakçi olamazlar." ifade edildiğinden, bu ifadede yurtdışında çalışanların ilgilenmemelerini engelleyen bir hükmün olmadığı da görülmektedir. Görevden ayrıldıktan sonra da 6 ayı geçirmeden isteğe bağlı iştirakçilikten yararlanmak için müracaat gerekiyor. Emekliliğin diğer bir durumu, memurluktan ayrılıp sosyal güvenlik sözleşmesi yapılan ülkelerde yaşayanlar bu sözleşme hükümleri gereği emeklilik yaş ve emeklilik hizmet sürelerini yerine getirdiklerinde ister orantılı bir aylık isterse yurtdışında çalıştıklarında da bu sürelerini borçlanarak memur emeklisi olarak işlemlerini yaptırabilirler.

Sonuç değerlendirmemiz; Sizin isteğe bağlı iştirakçilikten ziyade, şayet sosyal güvenlik sözleşmesi yapılan bir ülkede iseniz, sözleşme hükümlerinden yararlanarak hizmet ve yaş şartını yerine getirdiğinizde ister orantılı bir aylık isterseniz yurtdışı hizmetlerinizi borçlanmak suretiyle tam bir aylık bağlanması zamanını beklemeniz olacaktır.

BENZER SORULAR
11.07.202017 yıl hizmeti olan memur istifa edip dışardan emekli olabilir mi?
15.08.20162007'de göreve başlayan öğretmen, istifa ederse, nasıl isteğe bağlı sigortalı olur?
26.05.2015İstifa edip yurtdışına giden memur, isteğe bağlı sigortalı olabilir mi?
05.08.2014İsteğe bağlı iştirakçilik, engelliler için de uygulanabilir mi?
21.10.20139 yıl memuriyeti olan, ayrıldıktan sonra isteğe bağlı sigortalı olabilir mi?
05.09.20139 yıl memuriyeti olan, ayrıldıktan sonra isteğe bağlı sigortalı olabilir mi?
29.06.201114 yıllık memurken, 1989'da ayrıldım. İsteğe bağlı emeklilikle E.S.'den emekli olabilir miyim?
27.10.2009Tutuklanan ve memuriyetine son verilen memur nasıl emekli olabilir?
01.08.200916 yıl hizmeti olan ve memuriyetten ayrılacak olan bayan memur, nasıl emekli olur?
18.08.2008İmam hatip iken Almanya'ya göç eden kişi Türkiye'de, isteğe bağlı emekli olabilir mi?