Yatan çocuğum için refakat mümkün mü?

03/09/2015 00:06:00
Yazdır

Soru

Sayın yetkili,
Çok araştırdım ancak 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinden başka bir şey yok orada da benim soruma cevap bulamadım.
657'ye tabi hastanede çalışan (hemşire, sağlık memuru, ortopedi teknisyeni vs.) bir memur (anne) kendi çalıştığı hastanede yatarak tedavi gören ve bakmakla yükümlü olduğu çocuğuna kaç gün refakat edebilir? (sadece hastanede yattığı süre)

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 6111 sayılı Kanunun 107 maddesi ile değişik 105 üncü maddesinin son fıkrasında "Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır."hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hükümde;
Memura kimler için refakat izini verileceği şu şekilde düzenlenmiştir:
1-Bakmakla yükümlü olduğu kişiler,
2-Bakmakla yükümlü olmamakla birlikte refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden biri için

Memura hangi hallerde Refakat izni verileceği ise şu şekilde düzenlenmiştir:
1-Ağır bir kaza geçirmesi
2-Tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde,
(Bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şarttır.)

Refakat izni ne kadar süre ile verilebilir.
1-Üç aya kadar izin verilir.
2-Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır.

Refakat izni takdire dayanır mı?
Refakat izni idarenin takdirine dayalı değildir. Şartlar oluşmuş olması halinde izin verilmesi zorunludur.

Refakat izni memur mali ve özlük kaybı olur mu?
Aylık ve özlük hakları korunarak, refakat izni kullanılmaktadır. Bir kaybı olmaz.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

Refakat izni 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesi ile düzenlenmiş olup, hastanede yatan (çocuk) hasta için ayrıca refakat izni düzenlemesi yer almamaktadır.

Bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınız içinde refakat izni alabilmek için sağlık kurulundan refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye gireceğinin açıkça belirtildiği (ağır bir kaza veya uzun süreli tedavi gerektiren bir hastalığın belirtildiği) rapor alınması halinde 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesi uyarınca 3 aya kadar refakat izni kullanabileceği söz konusu durumun devam etmesi halinde 3 ay daha uzatılabileceği değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam