MYO hayvan sağlığı bölümü mezunlarının sınıfı ne olmalıdır?

20/01/2016 19:41:00
Yazdır

Soru

M.Y.O. Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı bölümü mezunuyum. BİMER aracılığı ile yaptığım başvuru bulunmaktadır. Söz konusu okul mezunlarının hizmet sınıfının ne olması hakkındaki yorum ve düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim.
Teşekkürler.

Cevap

1982 Anayasasının 128 inci maddesinde ise memurlar ve diğer kamu görevlilerinden bahsedilmekte ve bunların özlük işlerinin kanun ile düzenleneceği amirdir.

Anılan hüküm uyarınca memurlara diğer kamu görevlilerine ilişkin kanunlar yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır. Bu çerçevede memurlara ilişkin olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Tesis edilen sınıflar" başlıklı değişik 36 ncı maddesinde:
HİZMET SINIFLARI
I - Genel İdare Hizmetleri Sınıfı
II - Teknik Hizmetler Sınıfı
III - Sağlık Hizmetleri Ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı
IV - Eğitim Ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı
V - Avukatlık Hizmetleri Sınıfı
VI - Din Hizmetleri Sınıfı
VII - Emniyet Hizmetleri Sınıfı
VIII - Yardımcı Hizmetler Sınıfı
IX - Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı
X - Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıf
ı olarak sayılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "III - SAĞLIK HİZMETLERİ VE YARDIMCI SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFI" başlıklı bölümünde "Bu sınıf, sağlık hizmetlerinde (Hayvan sağlığı dahil) mesleki eğitim görerek yetişmiş olan tabip, diş tabibi, eczacı, veteriner hekim gibi memurlar ile bu hizmet sahasında çalışan yüksek öğrenim görmüş fizikoterapist, tıp teknoloğu, ebe, hemşire, sağlık memuru, sosyal hizmetler mütehassısı, biyolog, pisikolog, diyetçi, sağlık muhendisi, sağlık fizikçisi, sağlık idarecisi ile ebe ve hemşire, hemşire yardımcısı, (Fizik tedavi, laboratuvar, eczacı, diş anestezi, röntgen teknisyenleri ve yardımcıları, çevre sağlığı ve toplum sağlığı teknisyeni dahil) sağlık savaş memuru, hayvan sağlık memuru ve benzeri sağlık personelini kapsar."hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet memurları Kanunun "Kadroların tespiti" başlıklı 33 üncü maddesinde " Kadrosuz memur çalıştırılamaz.
Genel ve Katma Bütçeli kuruluşlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar; kanunlarla kurulan fonlar, kefalet sandıkları ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde memur deyimine giren kişilere gördürülen hizmetlerin gerektirdiği görevler için tespit olunan kadrolar Genel Kadro Kanununda gösterilir. Milli Güvenliğe ilişkin kadrolardan gizli kalması gerekenler hakkında bu hüküm uygulanmaz.
İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birliklerin kadroları yetkili organlarınca hazırlanarak İçişleri Bakanlığının onayı ile tamamlanır.
Yukarıdaki fıkrada sözü edilen kadroların kaldırılması veya bu kadrolarda yapılacak değişiklikler de aynı usule tabidir."
hükmü bulunmaktadır.

Mezkur hüküm uyarınca 13/12/1983 tarih ve 190 sayılı Genel Kadro Ve Usul Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 14/12/1983 tarih ve 18251 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin 6 ve 8 inci maddeleri uyarınca 25.4.1984 tarih ve 84/8029 Bakanlar Kurulu Karar ile kararlaştırılan Kadro İhdası, Serbest Bırakma ve Kadro Değişikliği İle Kadroların Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ve 13.5.1984 tarih ve 18400 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

190 sayılı KHK eki cetvellerde Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Hizmetleri Sınıfında yer alan unvanlara aşağıdaki örnekler verilebilir.

Antropolog Dil Ve Konuşma Terapisti Hemşire Yardımcısı
Röntgen Teknisyeni Uzman Tabib
Asistan Diş Hekimi İş Ve Uğraşı Terapisti (Ergoterapist) Sağlık Fizikçisi Veteriner Hekim
Bakteriolog Diş Protez Teknisyeni
Kimyager Sağlık Memuru Veteriner Sağlık Teknikeri
Başasistan
Diş Tabibi Laborant Sağlık Teknikeri Veteriner Sağlık Teknisyeni
Başhemşire Diyetisyen Laboratuvar Teknisyeni Sağlık Teknisyeni
Baştabib Yardımcısı Ebe Odyolog Sosyal Çalışmacı
Baştabip Eczacı Odyometrist Sosyal Hiz.Uzmanı
Biolog
Eğitim Görevlisi
Pedagog Tabip
Cezaevi Tabibi Fizyoterapist Perfüzyonist Tıbbi Sekreter
Çocuk Gelişimcisi Hayvan Sağlık Memuru Psikolog Tıbbi Teknolog
Daire Tabibi Hemşire Raportör Uzman Diş Tabibi

Söz konusu 657 sayılı Kanunun ve 190 sayılı Kanunun hükümleri çerçevesinde hayvan sağlığı eğitimi alanların alacakları unvan sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetlerinde olması zorunludur.

Bu hüküm çerçevesinde sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetlerinde Hayvan Sağlık Memuru, sağlık teknikeri, Veteriner Sağlık Teknikeri, Veteriner Sağlık Teknisyeni unvanlı kadrolar ihdas edilmiş bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; M.Y.O. Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı bölümü mezunlarının sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetlerinde ihdas edilmiş kadrolarda istihdam edilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Mer'i mevzuat hükümlerine aykırı idari işlemler geçerli değildir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam