İki eş de lojman için müracaat edebilir mi?

19/02/2016 01:01:00
Yazdır

Soru

Sayın yetkili,
Aşağıdaki sorumu editörümüze 10 ve 13 Şubat 2016 tarihlerinde yazdımsa da, okunmadıklarını görünce, yanlış yere yazdığımı anladım. Bu nedenle tekrar yazıyorum. Konu şudur:
Kamu lojmanlarından(Üniversite) yararlanma "aynı kurumda ve aynı statüde çalışan" evli eşlerden; sadece birisinin mi, yoksa her ikisinin de ayrı ayrı hakları mıdır?
Bu konuda bir yargı kararı var mıdır? Bilgilendirirseniz memnun olurum.
Zahmetiniz için şimdiden teşekkürler

Cevap

Kamu konutlarının tahsis biçimi, oturma süresi, kira, bakım, onarım ve yönetimine ilişkin temel ilkeleri belirlemek üzere 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu, 11/11/1983 tarih ve 18218 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır. Kanun 2 nci maddesinde sayılan kapsama dahil kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu görevlilerine; kamu konutlarının;
a) Özel tahsisli konutlar,
b) Görev tahsisli konutlar,
c) Sıra tahsisli konutlar,
d) Hizmet tahsisli konutlar o
larak,
tahsis edilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Kamu Konutları Yönetmeliği ise 23.9.1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Anılan Kamu Konutları Yönetmeliğinin Kamu Konutlarının Türleri başlıklı 5 inci maddesinin (c) bendinde "Sıra tahsisli konutlar; Yönetmeliğe ekli (4) sayılı cetvelde gösterilen puan durumu dikkate alınarak 9 uncu maddede belirtilen usul ve esaslara göre tahsis edilen konutlardır." olarak tanımlanmıştır.

"Kamu Konutlarının Tahsis Usül ve Esasları" Mezkur Yönetmeliliğin Üçüncü Bölümünde 7-19 uncu maddeler arasında düzenlenmiş bulunmaktadır.

"Konut Tahsis Talebi ve Değerlendirilmesi" başlıklı 14 üncü maddesinde "Kendisine konut tahsisini isteyen personel, bir örneği Yönetmeliğe ekli (EK - 5) beyanname ile bağlı bulunduğu en yakın sicil amirine başvurur. Amir tarafından beyanname tetkik edilerek, konut tahsis komisyonlarına sunulmak üzere, konut tahsis işlemlerini yürütmekle görevlendirilen birime gönderilmesi sağlanır. (Ek cümle: 1/5/2002-2002/4133 K.) Bu birim beyannameleri Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik uyarınca verilen mal bildirimleriyle karşılaştırılması için mal bildirimlerinin verileceği mercilere gönderir. (Değişik cümle: 1/5/2002-2002/4133 K.) Karşılaştırma işlemi sonuçlandıktan sonra, konut tahsis işlerini yürütmekle görevlendirilen birimde, beyannamedeki bilgilere göre ek (4) sayılı cetveldeki puanlar dikkate alınır ve her yıl Ocak ayı içinde gerekli değerlendirme bilgisayar ortamında yapılarak toplam puana göre sıra cetveli düzenlenir. Sonuç bir yazı ile ilgili personele veya bu personele duyurulmak üzere görev yaptığı birime bildirilir Beyanname, sıra cetveli ve diğer belgeler saklanır.
Ancak, birinci fıkraya göre puan sıralaması yapılanlardan, kendisine konut tahsis edilmeden başka bir il veya ilçeye atananlar, bulundukları son görev itibariyle, yeniden puanlamaya tabi tutulur ve o yılın puan sıra cetvelinde gösterilir.
Göreve yeniden veya ilk defa atananların konut tahsis talepleri, ataması Ocak ayı içinde yapılmış ise o yıl, aksi halde boş konut yok ise müteakip yılda değerlendirilir ve puanlaması yapılır.
Beyannameyi kasden noksan veya yanlış doldurduğu anlaşılanlar hakkında kanuni kovuşturma yapılır ve bunlara konut tahsis edilemez.
Özel tahsisli, (3) sayılı cetvelde belirtilen makam ve rütbe sahiplerine tahsis edilen görev tahsisli ve hizmet tahsisli konutların tahsisinde yukarıdaki fıkra hükümleri uygulanmaz. Görev tahsisli konutlarda ise beyanname alınarak, yetkili makamca değerlendirilir.
Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin konut tahsis talebi ve değerlendirilmesine dair usül ve esaslar (4) sayılı cetveldeki puanlama ve bu madde hükümleri gözönünde bulundurularak Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca ayrıca düzenlenir." ve "Beyannamedeki Değişiklikler"
başlıklı 15 inci maddesinde "Konut tahsis talebinde bulunan personelin durumunda bir değişiklik olduğu takdirde bu değişiklik tarihinden itibaren en geç bir ay içinde, değişikliği gösteren belgeler ile birlikte ek bir beyanname ile ilgili amire bildirilir." hükümleri yer almaktadır.

Söz konusu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin 4 üncü fıkrasında "..daha önce Yönetmelikte belirtilen oturma süresince veya daha fazla süre konutta oturanlara, konut tahsis edilemez." yer alan ifadeden yönetmelik hükmü uyarınca, kendisine konut tahsis edilerek oturanların anlaşılması gerektiği değerlendirilmektedir.

Lojmana tahsis sırası nasıl belirlenmektedir?

Bir kurumda hem işçi hem de memur varsa, işçiye lojman verilir mi?

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;
1- 2946 sayılı Kanunda personel deyimi yer almıştır. Memur, işçi, sözleşmeli ve diğer personel ayrımı yer almamaktadır.

2-2946 sayılı Kanunun 2 maddesinde bu kanuna tabi kurumlar sayılmıştır.

3-Her ikisi memur olan eşlerden birine daha önce lojman tahsis edildi diye diğerinin lojman tahsis hakkı elinden alınamaz.

4-Karı ve kocadan her ikisinin de memur olması halinde Hak sahibi olmaları sebebiyle her iki eşinde lojman tahsisi için müracaat etmelerine mani bir husus bulunmamaktadır. Ancak Puan durumu esas alınarak lojman tahsisi puanı yüksek olana yapılması gerekmektedir.

5-Daha önce eşine lojman tahsis edilmesi sebebiyle hak sahibi diğer eşe lojman tahsisine engel olunamaz.

6-Yasal çerçevede ayrı yaşıyor olmaları ve bunu belgelendirmeleri halinde her iki eşe de lojman tahsisi de mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam