Vazife malulü memurun vefatında, anne ve babaya hangi koşullarda aylık bağlanır?

08/03/2016 10:37:00
Yazdır

Soru

Sayın Yetkili,

Kamu kuruluşunda çalışan babam trafik kazasında vefat etti ve vazife malulü oldu, kardeşime, anneme ve bana maaş bağlandı. Ben 25 yaşını doldurunca benim maaşım (erkek çocuğum) kesildi babaannem dilekçe vererek bu maaşı kendine bağlatmış size burada iki adet sorum var:

1. Babaannem maaşı almasaydı bu miktar annem ile kardeşim arasında paylaştırılacak mıydı?

2. Babaannem eşinden (dedemden, kendisi de devlet memuruydu) maaş oluyor ve üstüne babamın maaşının da bir kısmını alıyor (babamın toplam maaşının 1/4'ünü) yasada dul yetim maaşının anneye bağlanması için muhtaç olması gerekiyor, yasaya göre muhtaç olmak neyi ifade ediyor?

Kendisini hem 2 evi hem de eşinden gelen maaşı var.

Durum biraz karışık olduğundan yasaları kendim inceleyerek çözemedim size sormak istedim, şimdiden teşekkürler

Cevap

Sorunuz özelinde vazife malulü memurun vefatında anne ve babasına hangi koşullarda aylık bağlanır? Konusunu değerlendirmekteyiz.

Memur olanların vefat nedeni vazife malulü sayıldığında anne ve babalara aylık bağlanma koşulları 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Madde 72 hükmü içerisinde belirtilmiştir.

Madde 72 hükmü;

"Bu Kanunun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddeleri, 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesi ve 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre aylık bağlanmış malullerden ölenlerin ya da bu hükümlere göre aylık bağlanmasını gerektiren olaylar sebebiyle hayatını kaybedenlerin ana veya babalarına, ölüm tarihini takip eden ay başından geçerli olmak üzere 5510 sayılı Kanunun 56 ncı maddesi ile bu Kanunun mülga 77 nci ve 92 nci maddelerinde sayılan haller hariç olmak kaydıyla herhangi bir şart aranmaksızın aylık bağlanır; erbaş ve erler ile yedek subay okulu öğrencilerinin ana veya babasına bağlanan aylığın toplamı 16 yaşından büyükler için tespit edilen bir aylık asgari ücretin net tutarından az olamaz. Babaya bağlanan aylık, dul ve yetimlerin bulunması hali de dahil, ana ve babaya eşit olarak paylaştırılarak ödenir. Dul ve yetimlerle beraber baba veya anaya aylık bağlanması halinde, eş ve çocukların aylıkları baba veya ananın bulunmadığı durumlarda bağlanacak aylıktan az olamaz. Erbaş ve erler ile yedek subay okulu öğrencilerinin ana ve babalarına bağlanacak aylığın 16 yaşından büyükler için tespit edilen bir aylık asgari ücretin net tutarına yükseltilmesi amacıyla aylık yükseltilmesi yapılan hallerde ilave edilen kısım hariç olmak kaydıyla, bu fıkra kapsamında ana ve babalara bağlanacak aylıklar Bakanlar Kurulu kararı ile %200'üne kadar yükseltilebilir. Ödenecek aylığın Bakanlar Kurulunca artırılması halinde, bağlanan aylıkta meydana gelecek farklar ile dul ve yetimlerle beraber aylık bağlanması halinde, baba veya anaya bağlanan aylıklar da sosyal güvenlik kurumlarınca Hazineden tahsil edilir. "

HÜKMÜN YORUMU:

Madde içerisindeki 45, 47 nci maddeler vazife malullüğü durumlarını belirleyici maddelerdir. Diğer maddelerde yine vazife malullüğü durumlarını belirleyici maddelerdir.

Vazife malulü hükümlerine göre aylık bağlanmasını gerektiren olaylar sebebiyle hayatını kaybedenlerin ana veya babalarına aylık bağlanmasında herhangi bir şart aranmıyor. Ancak ana ve babaya aylık bağlansa vazife malulü olarak vefat edenin eşi ve çocuklarına bağlanacak aylıkta bir eksilme yapılmıyor.

Vefat eden memur vazife malulü değilse, ana ve babaya aylık bağlanmasında şartlar değişiyor. Muhtaçlık şartı ortaya çıkıyor. Muhtaçlık halini açıklayıcı hüküm 5434 sayılı Kanunun mülga 72 nci maddesinde bulunmaktadır.

Değerlendirmemiz:

Soru 1- Babaannem maaşı almasaydı bu miktar annem ile kardeşim arasında paylaştırılacak mıydı?

Cevap 1- Babaanneniz maaş almasa da anneniz ile kardeşinizin maaşı yukarıda yorumunu yaptığımız maddeye göre aynı olur, değişmez.

Soru 2. Babaannem eşinden (dedemden, kendisi de devlet memuruydu) maaş oluyor ve üstüne babamın maaşının da bir kısmını alıyor (babamın toplam maaşının 1/4'ünü) yasada dul yetim maaşının anneye bağlanması için muhtaç olması gerekiyor, yasaya göre muhtaç olmak neyi ifade ediyor?

Kendisini hem 2 evi hem de eşinden gelen maaşı var.

Cevap 2- Yasaya göre muhtaç olma durumu, vazife malulleri için aranmıyor, vazife malulü olmayan vefat durumlarında anne ve babalar için aranıyor.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam