Vazife malulü olan, primlerinden dolayı 2. aylığı da alabilir mi?

17/07/2014 12:00:00
Yazdır

Soru

:birol

Konu: vazife malüllüğü maaşına bağlanırsam 18yıldır yatan(5833 gün) beri çalışdığım primlerim nolur?

Öncelikle cevaplarınız için teşekür ederim. Ben 20.03.1996 dan beri işçi olarak primlerim 01/A dan ödendi. % 50 özürlü raporumla vergi indirimden emekliliği hak ettim. 1992 tarihinde askerlik görevimi icra ederken(terhisli er)hakkari/şemdinli de ateşli silah ile yaralandım. 31.01.2013 ANKARA (GATA )İSTANBUL HAYDAR PAŞA( GATA) dan askerliğe elverişli değildir. Hastalığın oluşumdan askerlik görevinin tesiri ve sebebi vardır. Raporum tarafıma verildi. Allah nasip ederse üc dört ay sonra vazife malüllüğü maaşına bağlanacağım. Vazife malüllüğüne bağlanınca acaba önceki primlerimle ikinci emekliğimi olabilirmiyim? 5510 sayılı kanunun 38 maddesine göre (Ek fıkra: 17/4/2008-5754/24 md.) Vazife malûllüğü aylığı almakta iken, çalışmaya başlamaları nedeniyle haklarında uzun vadeli sigorta hükümleri uygulananlar için malûllük, yaşlılık ve ölüm aylığı bağlanmasında veya toptan ödeme yapılmasında esas alınacak sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve prime esas kazancın hesaplanmasında, vazife malûllüğü aylığı bağlandığı tarihten önceki süreler dikkate alınmaz.Bu kanuna ben girer miyim.Çalışmaya başladığımda vazife malülü değilim. şu an normal işçi olarak çalışıyorum.askerliğimi de er olarak yapdım.vazife malüllüğü maaşına bağlanırsam şimdiki çalışma yıllarım yanar mı? 19 yıl sonra gazi olacagım.Buradaki gazi arkadaşlarım çalışdığım iş yerinden hemen emekli ol yoksa bu primlerin 5510 sayılı kanunun 38. maddesine göre yanar diyorlar ama yasada Vazife malûllüğü aylığı almakta iken, diyor benim çalışma yıllarım 18 yıldan beri çalışdığım primlerim normal işçi gibi yani vazife malülü değilim şuan olunca nolur?Buna göre vazife malüllüğü ve 20 yıl sonra gazi olacağım. Şu an vazife malüllüğü değilim,çalışdığım primlerim 01/A dan yatmaktadır. 1.sorum; vazife malüllüğü maaşına bağlanırsam 18yıldır yatan(5833 gün) beri çalışdığım primlerim nolur? 2. sorum; vazife malüllüğü maaşına bağlanınca, 18 yıldan beri yatan (5833 gün)primlerimlerimle ikinci emekli maaşına bağlanırmıyım? 3.sorum: 5510 sayılı kanunun 38 maddesine göre 18yıldır yatan (5833 gün) beri çalışdığım primlerim yanarmı?Bu konuda beni aydınlatırsanız memnun olurum.

Cevap

Türk Silahlı Kuvvetler bünyesinde askerliğini er olarak yaparkan vazife malulü olan bir kişi, sigortalı olarak çalışırsa ikinci bir aylık alabilir mi? Sorunuz özelinde bu konuyu açıklamaktayız.

Er olarak görev yaparken vazife malulü olanlar ister memur olsunlar, ister işçi olarak çalışsınlar vazife malulü aylıkları haricinde ikinci bir aylık alabilmektedirler.

2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda 2013 yılında önemli değişiklikler yapılmıştır. 6495 sayılı Kanunla yapılan değişiklik metni aşağıya alınmıştır.

Aylık bağlanması

Madde 4 – Bu Kanun kapsamına girenlerden;

a) Engelli hâle gelerek bağlı oldukları sosyal güvenlik mevzuatına göre emekliye sevk edilenlere görev malullüğü aylığı bağlanır.

b) Emekli aylığı almakta iken engelli hâle gelenlerin almakta oldukları aylıkları görev malullüğü aylığına dönüştürülür.

c) Ölenlerin kendilerine bağlanması gereken görev malullüğü aylığı, dul ve yetimlerine intikal ettirilir.

Bu madde gereğince ilgili sosyal güvenlik kurumlarınca kendi mevzuatlarına göre bağlanan aylıklar, (…) (3) % 25 artırılarak ödenir.

d) Herhangi bir sosyalgüvenlik kurumuna tabi olmayanların engelli hâle gelmeleri halinde, öğrenim durumlarına göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesi hükümlerine göre belirlenecek giriş derece ve kademeleri üzerinden (Öğrenimi bulunmayanların ilkokul mezunu gibi) kendilerine, ölümlerinde dul ve yetimlerine 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre T.C. Emekli Sandığınca görev malullüğü aylığı % 25 artırılarak bağlanır.

(Değişik fıkra: 12/7/2013-6495/80 md.) Birinci fıkranın (a) ve (b) bentleri hükümleri uygulanarak aylık bağlananlara aylık bağlama tarihi itibarıyla sosyal güvenlik kurumlarınca kendi sigortalılığı nedeniyle ödenmekte olan gelir ve/veya aylıkların toplamı, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesi gereğince öğrenim durumuna göre belirlenecek giriş derece ve kademesi ile 30 yıl fiili hizmet süresi esas alınarak mülga hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre hesaplanacak vazife malullüğü aylığının %25 artırımlı tutarından az olamaz ve bu şekilde belirlenen gelir ve/veya aylıklar ilgili sigortalılık hâlindeki aylık artışları dikkate alınarak artırılır. Birinci fıkranın (a) ve (b) bentleri kapsamına girenler, aylıklara ilişkin hükümler hariç olmak üzere (d) bendi kapsamına girenlerin malullük hâline bağlı olarak yararlandığı haklardan da aynı esas ve usuller çerçevesinde yararlandırılır. Bu Kanuna veya bu Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre aylık bağlanan maluller ile 5434 sayılı Kanunun 56 ncıve mülga 64 üncü maddesi kapsamında aylık bağlanan malullerin, malul sayılmaları sebebiyle aylık bağlandığı tarihten önceki her türlü sigortalılık ve prim ödeme süreleri, iştirakçilik ve fiili hizmet süreleri ile bunların itibari ve fiili hizmet süresi zammı olarak değerlendirilen süreleri, malullük aylığı bağlanmasından sonra geçecek çalışma veya sigortalılık süreleriyle hiçbir sebeple birleştirilemez. Bu şekilde aylık bağlanmasından önce geçen söz konusu süreler; malullük aylığı bağlanmasından sonra geçen sigortalılık ve çalışma sürelerinin tabi olacağı sigortalılık hâli ile mülga 2829 sayılı Kanun uygulaması yönünden dikkate alınmayacağı gibi, sonradan geçen sigortalılık veya çalışma süreleri yaşlılık/emeklilik, malullük ya da ölüm/dul veya yetim aylığı bağlanmasında veya toptan ödeme yapılmasında ilgili mevzuatına göre ayrı bir çalışma veya sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Ancak, bu Kanuna göre aylık bağlandığı tarihten sonra çalışmaya başlayanlardan, aylık bağlandıktan sonraki çalışmaları 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra olanlar için 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümleri uygulanamaz. Yukarıda belirtilen kanunlara göre malullük aylığı bağlanmasına esas alınmış hastalık ya da engellilik hâlleri ve bu hastalık ya da engellilik hallerindeki ilerlemeler, sonradan geçen çalışmalar sebebiyle yaşlılık aylığına hak kazanılması koşullarının belirlenmesinde dikkate alınmaz.

(Ek fıkra: 12/7/2013-6495/80 md.) Bu madde hükümleri 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesi kapsamındakiler ve harp malulleri hakkında da uygulanır.

Değişiklik hükmünün yorumu;

Maddenin içeriğinde,

-Bu Kanuna veya bu Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre aylık bağlanan maluller ile 5434 sayılı Kanunun 56 ncı ve mülga 64 üncü maddesi kapsamında aylık bağlanan malullerin, malul sayılmaları sebebiyle aylık bağlandığı tarihten önceki her türlü sigortalılık ve prim ödeme süreleri, iştirakçilik ve fiili hizmet süreleri ile bunların itibari ve fiili hizmet süresi zammı olarak değerlendirilen süreleri, malullük aylığı bağlanmasından sonra geçecek çalışma veya sigortalılık süreleriyle hiçbir sebeple birleştirilemez.

-Bu şekilde aylık bağlanmasından önce geçen söz konusu süreler; malullük aylığı bağlanmasından sonra geçen sigortalılık ve çalışma sürelerinin tabi olacağı sigortalılık hâli ile mülga 2829 sayılı Kanun uygulaması yönünden dikkate alınmayacağı gibi, sonradan geçen sigortalılık veya çalışma süreleri yaşlılık/emeklilik, malullük ya da ölüm/dul veya yetim aylığı bağlanmasında veya toptan ödeme yapılmasında ilgili mevzuatına göre ayrı bir çalışma veya sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.

-Ancak, bu Kanuna göre aylık bağlandığı tarihten sonra çalışmaya başlayanlardan, aylık bağlandıktan sonraki çalışmaları 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra olanlar için 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümleri uygulanamaz. Yukarıda belirtilen kanunlara göre malullük aylığı bağlanmasına esas alınmış hastalık ya da engellilik hâlleri ve bu hastalık ya da engellilik hallerindeki ilerlemeler, sonradan geçen çalışmalar sebebiyle yaşlılık aylığına hak kazanılması koşullarının belirlenmesinde dikkate alınmaz.

-Bu madde hükümleri 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesi kapsamındakiler ve harp malulleri hakkında da uygulanır.

Açıklamaları bulunmaktadır.

Bu açıklamalar bağlamında değerlendirmemiz.

-Erlerin vazife malullüğü aylıkları 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa göre ödenmektedir.

-Erler vazife malulü olduktan sonra Memur, SSK.lı veya Bağ-Kurlu görev yaparlarsa, Memur, SSK.lı veya Bağ-Kurlu olarak emekliliği kazanırlarsa, ikinci bir aylık alabiliyorlar.

-Erler vazife malulü olmadan once, memur, SSK'lı veya bağ-kurlu süreleri var ise bu süreler ikinci aylıklarında dikkate alınmıyor.

-İkinci aylık alabilecekleri sürenin mutlaka vazife malulü olduktan sonraki süreye rastlaması halinde, bu sürelerle birlikte aylık hak edinimini kazanmaları gerekmektedir.

Bu durumda;

-Vazife malullüğü aylığı bağlanınca önceki primlerinizin ikinci emekliğinize olumlu bir etkisi olmayacağını ve bu primlerinizin ikinci emekliliğinizde değerlendirilmesinin mümkün olamayacağını,

Değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam