Yetim aylığına hangi durumda borç çıkartılır?

29/02/2016 02:06:00
Yazdır

Soru

merhaba, babam vefat ettikten sonra yetim maaşı almaya başladım. 18 yaşıma geldiğimde öğrenci belgemi verdikten sonra maaşımı vermeye devam ettiler. şimdi sgk denetmenleri 2008-2013 yılları arası (18 yaşımı doldurduktan sonra) kısım için aylık gelirimin asgari ücreti geçmesi durumunda yetim maaşı almamam gerektiğini bu durum varsa bu yıllar arası aldığım maaşı faiziyle beraber geri alınacağı söyledi. Benim bildiğim kadarıyla kız çocuğu evlenene kadar yetim maaşı almaya devam eder. bu durum ne kadar doğrudur?faizi ile birlikte geri alma durumu var mıdır?

Cevap

Memur anne veya babalarının vefatlarında kız çocuklar yetim aylığını hangi koşullarda alır? Durumunu izah etmekteyiz.

2008 yılı Ekim ayından önce memur olanların vefatlarında kız çocuklara aylık bağlanması koşulları nettir. 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununda bu koşullar:

- Evli olunmayacak, yani bekar veya dul kız çocuk olacak,

- Çalışıyorsa da, bu çalışması memur olarak olmayacak, yani özel veya resmi sektörde çalışması halinde kız çocuk yetim aylığı alabilir, ancak memur olarak çalışırsa alamaz.

- 18 yaşına kadar koşulsuz aylık bağlanır,

- 18 yaşından sonra ortaöğrenim gören 20 yaşını doldurduğu tarihe kadar, yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşını doldurana kadar aylık alabilir.

2008 yılı Ekim ayından sonra memur olmuş veya 2008 yılı Ekim ayından önce memur ama, vefat ettiğinde hizmet süresi 5 ila 10 yıl arasında ise, bu durumda kız çocuklara aylık bağlanması koşullarında 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 34 hükmü uygulanır. Bu Kanundaki koşullar da;

- Yeni kanunda, kız çocukların aylık alma koşulları eski kanuna göre ağırdır. Kız çocuklar şayet resmi veya özel sektör ayırtedilmeden sigortalı çalışıyorsa, bağ-kurlu olarak çalışıyorsa veya memur olarak çalışıyorsa aylık alma şansları ortadan kalkmaktadır.

- Öğrenime göre aylık alma şartları aynıdır.

- Evli olurlarsa yine aylık alamazlar.

- Yeni kanunda getirilen diğer şartlara göre kız çocukların evlenene kadar aylık alma serbestisi bulunmamaktadır.

Sonuç değerlendirmemiz: Yetim aylığınızı babanızın hizmet süresiniz 5-10 yıl arasında bir hizmete göre aldığınızı değerlendiriyoruz. Bu durumda yetim aylığı alınan döneminizde sigortalı çalışıyor iseniz yetim aylığınız kesilir. Çalışmayı bıraktığınızda tekrar bağlanması gerekir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam