Memur aylıksız doğum izninden çağrılabilir mi?

19/07/2016 22:19:00
Yazdır

Soru

Sayın Memurlar net bir an önce cevap verirseniz seviniriz. Eşim ve ben bir kamu kurumunda memuruz. Eşim doğum sonrası ücretsiz izne ayrılmıştı ancak başbakanlığın 2016/16 sayılı genelgesinde açık açık yazmasına rağmen ücretsiz izini bozup göreve dönmemiz istenmektedir. Acaba bununla ilgili bir haber yapabilir misiniz? Tüm kamu kurumları gibi bizim kurumda da sizin vereceğiniz haber bağlayıcı olmaktadır.

Cevap

18/07/2016 tarihli 29774 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de Başbakanlıkça 2016/16 sayılı Genelge yayımlanmıştır.

"Başbakanlıktan:
Konu : Yıllık İzinlerin Kaldırılması
GENELGE
2016/16
Tüm kamu çalışanlarının ikinci bir emre kadar yıllık izinleri kaldırılmıştır.
Söz konusu kamu çalışanlarından halen izinde bulunanlar en kısa sürede görevleri başına döneceklerdir.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Binali YILDIRIM
Başbakan"

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 23 üncü maddesinde "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler.", 102 nci maddesinde "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." ve 103 üncü maddesinde de "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.
Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir."
hükümleri yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun "Aylıksız izin" başlıklı 108 inci maddesinde "B) Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir."ifadesi yer almaktadır.

Söz konusu hüküm ile doğum yapan memur veya eşi doğum yapan memura 24 aya kadar aylıksız izin hakkı getirilmiştir.

Söz konusu izinde idareye takdir hakkı tanınmamıştır.

Hak sahibi isteği ile aylıksız izinden dönmesi söz konusu olabilir.

Yıllık izin genelgesi kimleri kapsar, kimleri kapsamaz?

Yıllık izin genelgesiyle ilgili 2. soru-cevap dosyası


Söz konusu Genelge:
1-Yıllık izinleri iptal etmiştir.

2-2016/16 no'lu Başbakanlık Genelgesi Doğuma bağlı aylıksız izinleri kapsamamaktadır.

3-Siz talep etmedikçe, 2016/16 sayılı Başbakanlık Genelgesi uyarınca doğuma bağlı izinden idarece çağrılamayacağınız değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam