Asaleti tasdik edildikten sonra istifa edip sınavla avukat kadrosuna atanan memur adaylığa tabi tutulur mu?

19/01/2017 22:09:00
Yazdır

Soru

Merhaba. 2013 yılında bir Bakanlıkta memuriyete başladım. Asaletimi aldıktan sonra 2014 ekiminde istifa ettim. Avukatlık stajına başlayıp bitirdim ve 2016 da Avukat kadrosuyla tekrar memurluğa atandım. Şu an aday memur konumundayım. Öğrenmek istediğim şey acaba önceki memuriyetimde asaleti aldığım için şimdi kuruma başvurup asil memur olmayı talep edebilir miyim? Yoksa önceki memuriyetim ve asaleti almam hiç bir şekilde dikkate alınmayacak mı?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 54. maddesinin ikinci fıkrasında; " Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz." denilmekte, "Asli memurluğa atanma" başlıklı 58. maddesinde ise, "Adaylık devresi içinde eğitimde başarılı olan adaylar disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile onay tarihinden geçerli olmak üzere asli memurluğa atanırlar. Asli memurluğa geçme tarihi adaylık süresinin sonunu geçemez. " hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, aynı Kanunun 159 uncu maddesinde, "Adaylık süresi sonunda bu Kanun hükümlerine göre asıl memurluğa atananların adaylıkta geçirdikleri süreler, kademe ilerlemelerinde ve derece yükselmelerinde değerlendirilir. " denilmektedir.

Sonuç olarak, asli memurluğa geçirildikten sonra istifa edenlerden yeniden memurluğa atananların tekrardan adaylık hükümlerine tabi tutulmaması gerektiğinden, durumun düzeltilmesi için Kurumunuza başvurmanız gerektiğini düşünüyoruz.

Bu soru 6,957 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam