Aile sağlığı elemanı olmak için muvafakat gerekir mi?

09/10/2017 21:22:00
Yazdır

Soru

Merhaba. İlçe devlet hastanesinde hemşire olarak görev yapmaktayım ve aile sağlığı merkezinde bir hekim ile anlaşmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerek? Bir de bashekimin onay vermesi artık önemli mi?

Cevap

5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununun 3. Maddesi:

Aile sağlığı elemanları, aile hekimi tarafından belirlenen ve Sağlık Bakanlığı tarafından uygun görülen, kurumlarınca da muvafakatı verilen Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşları personeli arasından seçilir ve bunlar sözleşmeli olarak çalıştırılır. Sözleşmeli olarak çalışan aile hekimi ve aile sağlığı elemanları kurumlarında aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar ve bunların kadroları ile ilişkileri devam eder. Bu personelin, sözleşmeli statüde geçen süreleri kazanılmış hak derece ve kademelerinde veya kıdemlerinde değerlendirilerek her yıl işlem yapılır ve bunlar talepleri halinde eski görevlerine atanırlar.

Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinin 12. Maddesi:

Aile hekimi veya aile sağlığı elemanı olmak isteyen sağlık personelinin sözleşme imzalayabilmesi için kadrosunun bulunduğu kurumun muvafakati aranır.

Sağlık Bakanlığının 2013 yılında güncellediği Aile Hekimliğine Geçişte Muvafakat İşlemleri hakkında duyuru:

"6) Aile hekimi olmak isteyen pratisyen hekimler ile aile sağlığı elemanı olarak aile hekimliği uygulamasına geçmek isteyen personel için ilin hizmet ihtiyacı göz önünde bulundurularak muvafakat verilip verilmeyeceğine, personelin kadrosunun bulunduğu Kuruma göre il sağlık müdürlüğü, halk sağlığı müdürlüğü veya kamu hastaneleri birliği genel sekreterliğince karar verilecektir."

Ancak 694 sayılı KHK ile Sağlık Bakanlığının teşkilat yapısı değişmiştir. Bu konudaki 2017/17 sayılı Sağlık Bakanlığı genelgesi:

"4) Mülga kurumlarca taşra teşkilatlarına yapılan atama işlemleri ile il içerisindeki personel hareketleri İl Sağlık Müdürlüğünce sonuçlandırılacaktır."

Genelgedeki mülga kurumlar Halk Sağlığı Kurumu ve Kamu Hastaneleri Kurumudur.

Sonuç olarak aile hekiminin talebi ve il sağlık müdürlüğünce muvafakat verilmesi halinde aile sağlığı elemanı olarak sözleşme imzalayabileceğinizi düşünüyoruz.

Bu soru 10,683 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam