Yabancı eş için aile yardımı ödenir mi?

22/10/2017 19:13:00
Yazdır

Soru

Konu hakkında yardımlarınızı rica ediyorum gerçekten zor durumdayım...

4/B li ikm olarak görev yapıyorum... yakın zamanda evlilik yaptım eşim yurt dışı vatandaşı yani Türk vatandaşlığı yok bununla alakalıda mevcut görev yaptığım kurumda söyle bir sıkıntı yaşıyorum KBS dediğimiz sistemden bilgilerim girildiği takdirde evli görünüyorum yalnız eşim yabancı ülke vatandaşı olduğu ıcın MERNİS (merkezi nüfüs idaresi sistemi) te eşimin TC sini girdiğimizde eşim bekar görünüyor yurtdışı vatandaşı olduğu ıcın bu duruma kendilerinin müdahale edemeyeceğini ve es yardımı alamayacağımı belirtiyorlar... yalnız kanunda es yardımı alabilmek ıcın eşimin Türk vatandaşı olması gerektiği yazmıyor...

İnşallah anlatabilmişimdir . Bununla alakalı nasıl bir yol izleyebilirim , yardımlarınızı bekliyorum...

Cevap

375 sayılı KHK ek 8. Maddesi:

Ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışan sözleşmeli personel hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatları ile döner sermaye işletmelerinde sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilenlerden aile yardımı ödeneğinden veya başka bir ad altında da olsa aynı amaçla yapılan herhangi bir ödemeden yararlanamayanlara, Devlet memurlarına verilen aile yardımı ödeneği, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202, 203, 204 ve 205. Maddeleri:

"Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi ve çocuklarından her biri için ödenir."

"Aile yardımı ödeneği Devlet memurlarına her ay aylıklariyle birlikte ödenir. Karı ve kocanın her ikisi de memur iseler bu ödenek yalnız kocaya verilir. Aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez."

"Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği; çocuk için ödenen yardıma da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanır."

"Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya 206 ncı maddedeki hallerin vukuunu takip eden ay başından itibaren kaybeder."

Toparlarsak, kişiye eş için aile yardımının ödenebilmesi için personelin evli olması (Evliliğin, Türk Medeni Kanununa göre yapılmış olması gerekir.) ve eşinin her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmaması veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almaması gerekir. Bu iki şartın bir arada olmaması durumunda eş için verilen aile yardımı ödenemez. Burada eşin vatandaşlığı konusunda bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Sonuç olarak, menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan Türk Medeni Kanununa göre evli olduğunuz eşinizin Türk vatandaşı olmamasının size aile yardımı ödenmesine engel olmayacağını düşünüyoruz.

MERNİS kayıtlarına dair düzeltme için nüfus müdürlüklerine başvurmalısınız. Düzeltme yapıldıktan sonra geriye dönük olarak ödemelerin de yapılabileceğini düşünüyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam