Kurumlararası Ücret Adaletsizliğinde Eski Sistem Aynen Devam Ediyor

05/03/2004 00:00:00
Yazdır

Soru

Kurumlararası Ücret Adaletsizliğinde Eski Sistem Aynen Devam Ediyor

Cevap

Memurların yer değiştirme istekleri eş, sağlık, öğrenim gibi birkaç başlık altında toplanabilirse de, kurum değiştirme istekleri temel olarak daha iyi ücret alabilme saikine dayanmaktadır. Özellikle 1990'lı yıllardan sonra kurumların Teşkilat Kanunlarına konan ek maddelerle ülkemiz kamu yönetiminde çok sayıda ayrıcalıklı kurum oluşturulmuştur. Örneğin Maliye, Sağlık, Kültür ve Turizm, Çevre ve Orman, Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları ile SSK, Bağ-Kur, TİKA gibi kuruluşlarda 657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışanlar, diğer kurumlarda çalışan ve aynı işi yapan kamu personeline nazaran daha yüksek ücret almaktadırlar. Özerk olarak adlandırılan kurumlar ise, personeline diğer tüm kurumlara göre çok daha iyi ücret verebilmektedir.

Son yıllarda oluşturulan bu yeni durum kamu personelinin seyyaliyetini yani kurum değiştirme isteklerini oldukça arttırmıştır. Ancak, kamu personelinin kurum değiştirme isteklerinin kurumlararası ücret farklılıklarından kaynaklandığı görülmüyormuşcasına 2003 yılı içerisinde bir dizi kurumun teşkilat kanunlarında yapılan yeni düzenlemeler ile ek ödemeler getirilmiştir. Memurlar.net sitesinde işlenen konular ve memur sendikalarının bu konudaki hassasiyetleri neticesinde uzunca bir süredir teşkilat kanunlarına bu tür özel hükümler konulmamaktaydı. Öyleki, Plan ve Bütçe Komisyonunda bu konuda bir ilke kararının alındığı dahi konuşulmaktaydı. Keza, bu tepkiler nedeniyle daha önce sadece Maliye Müfettişlerine ek ödeme getirilmesini öngören düzenleme, Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilmesine rağmen TBMM Genel Kurulunda Sayın Salih Kapusuz'un verdiği önergelerle Kanun metninden çıkarılmıştır.

Diğer yandan, kurum değiştirme talepleri toplumla ilişkileri oldukça kuvvetli olan Ak Parti hükümetinde daha da artmıştır. Bu konudaki taleplerin milletvekilleri ve bakanları bunaltması nedeniyle de 2003 Temmuz ayında 2003/42 sayılı Başbakanlık Genelgesi çıkartılmış ve naklen atamalar sınırlı sayıdaki istisna hariç durdurulmuştur.

Ancak, 3.3.2004 tarihli Meclis birleşiminde kabul edilen "Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun Tasarısı" ile bir kez daha eski uygulamalara geri dönülmüştür. Kabul edilen Kanuna göre, Kredi ve Yurtlar Kurumunda 657 sayılı Kanuna tabi memurlara en yüksek devlet memuru aylığının %130'una kadar ek ödeme verilmesi öngörülmüştür. Burada karşı çıkılan husus Kredi Yurtlar personelinin bunu hak etmediği değildir? Temel sebep, kamu personelinin maaşlarının, hala daha güçlü olanın daha çok maaş alabileceği ilkesizliğine göre yürütülüyor olmasıdır. Yeni Şafak Gazetesinin dünkü manşeti "Memur Maaşlarına Adalet Geliyor" şeklindeydi. Bu manşet ile Çarşamba günü Kredi ve Yurtlar Kurumu personeline getirilen yeni düzenlemenin ne kadar tezat oluşturduğu ortadadır. Siyasi irade bu konuda ne kadar samimi olursa olsun bürokratik yapılanma, sistemin eski işleyiş tarzını sürdürmeye hala devam etmektedir. Burada bürokratik yapılanmanın A partisinden veya B partisinden olması fark etmemektedir. Bu nedenle bir kez daha sayın Milletvekillerini; kurumlararası ücret uçurumunu daha da artıran, ayrıcalıklı kurumlar oluşturan, diğer kurum memurlarının adalete olan umutlarını körelten bu uygulamalar konusunda daha duyarlı olmaya çağırıyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam