Memur atandım, ticari taksimi devretmek zorunda mıyım?

08/12/2017 22:24:00
Yazdır

Soru

Yeni atanan elektrik teknikeri bir memurum 1 ay oldu başladım. Üzerime ticari taksi var basit usulde ticari kazanç sağlayan bunu devretmek zorunda mıyım... bunu öğrenmek istiyorum gerekli işlemleri yapmak için cevap verirseniz memnun olurum teşekkürler kolay gelsin...

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı başlıklı 28.maddesi:

"Memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz"

657 sayılı Kanunun 125. Maddesindeki hüküm nedeniyle, ticaret yapan veya yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunan memurlara kademe ilerlemesinin durdurulması disiplin cezası verilmektedir.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 15. nci maddesine göre "esnaf":

"İster gezici olsun ister bir dükkanda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedeni çalışmasına dayanan ve geliri 11 inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi"

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37. Maddesi:

"Ticari kazanç": "Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar"

"Ticari kazanç, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve bu kanunda yazılı gerçek (Bilanço veya işletme hesabı esası) veya basit usullere göre tesbit edilir."

Ticari taksi işletmekten elde edilen gelir, esnaf olarak basit usulde vergilendirilen bir ticari kazanç sayıldığından memurluğunuzun etkilenmemesi için ticari taksinizi devretmenizi öneririz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam