2007'de memur olan ve 2018 yılında malul olan kişi nasıl emekli olur?

07/04/2018 12:57:00
Yazdır

Soru

Mrb.lar ben 1 Ağustos 2002 ile 30 Eylül 2007 arasında bağkurlu olarak çalıştım. 1 Ekim 2007 tarihinden beri de 657'ye tabi memur olarak çalışmaktayım. Bu yıl geçirdiğim bir rahatsızlık sonucu %50 sürekli engelli raporu aldım ve vergi dairesinden de vergi indirimi almaktayım. Ben hangi tarihte emekli olabilirim.? Ne kadar emekli maaşı alabilirim? Cevaplarsanız çok memnun olurum şimdiden teşekkür ederim.

Cevap

Durumunuzu geçmiş olsun dileklerimizle beraber değerlendirmemiz:

Durumunuz hem 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hem de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri kapsamına girmektedir.

1) 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre, göreve girdikten sonra engelli hale gelenlere engellilikten dolayı aylık bağlanmamaktadır.

Göreve girdikten sonra engelli duruma gelenler için ancak malullük kuralları uygulanmaktadır. Malullük kapsamına girilebilmesi için de Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca memurun malul olduğuna karar verilmesi gerekir.

Bu kısa net bilgimizin devamı olarak; Şayet durumunuzla ilgili sağlık kurulu raporunuzun Sosyal Güvenlik Kurumunca tetkiki sonucunda malul olduğunuza yönelik bir karar verildiği takdirde 10 yıldan fazla hizmet olmak koşulu ile 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümleri kapsamında malullük aylığı bağlanabileceğini değerlendirmekteyiz.

2) Şayet Sosyal Güvenlik Kurumu malul kararı verilmemesi durumunda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Geçici Madde 4 hükmünde memurluk görevine başladıktan sonra çalışma gücü kaybında azalma bulunanların mağduriyetlerini önleyen hüküm bulunur. Bu hükmün şartları;

Çalışmaya başladıktan sonra, SGK.ca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,

b) % 40 ila % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, aylık bağlanabilmektedir.

Bu uygulama bağlamında; sizin de çalışmaya başladıktan sonra çalışma gücünüzde bir azalma olduğuna göre ( a ) bendi kapsamına gireceğinizi ve 5760 gün hizmet sürenizin de olması şartıyla aylık bağlanabileceğini değerlendirmekteyiz.

3) Her iki durumda da emeklilik yaş grubu aranmaz, sigortalı ve bağ-kurlu süreler hizmet sürelerine eklenir.

4) Her iki durum için de Kurumunuz aracılığı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmenizi tavsiye edebiliriz.

5) Malulen emeklilik, engellilikten emeklilik, normal emeklilik hesaplama sistemi aynı olduğundan sitemizde yer alan MAAŞ ROBOTU bölümünden aylık ve ikramiye hesabını yapabilirsiniz.

Bu soru 5,356 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam