Disiplin cezasına itiraz ettim dava açma süresi ne zaman başlar?

08/05/2018 22:26:00
Yazdır

Soru

Bana verilen disiplin cezasından bir gün sonra il disiplin kuruluna itiraz ettim. İdare mahkemesine başvuru süresi cezanın verildiği tarihten itibaren 60 gündür. bu 60 gün süre il displin kurulunun cevabından sonra mıdır? cezanın ilk verildiği tarihten midir ?

teşekkür ederim

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 135. Maddesi:

"Madde 135 - Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı disiplin kuruluna, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna itiraz edilebilir.

İtirazda süre, kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren yedi gündür. Süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları kesinleşir.

İtiraz mercileri, itiraz dilekçesi ile karar ve eklerinin kendilerine intikalinden itibaren otuz gün içinde kararlarını vermek zorundadır.

İtirazın kabulü halinde, disiplin amirleri kararı gözden geçirerek verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilirler.

Disiplin cezalarına karşı idari yargı yoluna başvurulabilir."

İşlemin dava edilebilmesi için kesinleşmesi gerekiyor. 135. Maddeye göre disiplin cezası iki durumda kesinleşiyor. Birincisi süresi içinde itiraz edilmeyince ikincisi itiraza disiplin kurulunca karar verilince.

Sorunuza göre, disiplin cezasına karşı itirazda bulunduğunuzdan mahkemeye dava açma süresi olan 60 günün disiplin kurulunun itiraz sonucunu bildirdiği tarihten itibaren başlayacağını düşünüyoruz.

Danıştay kararının da görüşümüzü desteklediğini söyleyebiliriz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam