1999'da memur olan ancak göreve girmeden önce engelli olan kişi ne zaman emekli olur?

21/08/2018 18:45:00
Yazdır

Soru

ben 1969 doğumlu engelli çalışanım % 45 engel oranı ile ilk defa ssk girişim 17.01.1990 yılıdır 22 ay çalışıp tazminatımı alarak işten ayrıldım bunun üzerine isteğe bağlı olarak bir süre yatırdım 11.02 1999 yılında memuriyete geçtim 22 ayla birlikte yatırdığım 4 yıl 7 ay 6 gün emekli müktesebine dahil edilmek üzere diye resmi yazım var elimde ben nezaman emekli olurum ve ne kadar maaş alırım acaba birde

vergi indirimi açısından malülen emekli olmam mı mantıklı yoksa normal emekli olursam da vergi indirimim devam edermi NOT DERECE KADEME 4/2 DERECE KADEME (emekliliğe esas) 3/

Cevap

Sorunuz özelinde durumunuzu değerlendirmemiz;

Kısa bilgiler olarak;

- Göreve girmeden önce malul durumları olanlar hakkında malullük aylığı bağlanmaz.

- Memurların sigortalı olarak engelli olarak göreve girmeleri halinde engelliliklerinden dolayı yaşlılık aylığı bağlanır.

- Sigortalı geçen süreleri memurluk süreleri ile birleşir.

- Engellilikten aylık bağlanmasında yaş şartı bulunmaz.

- 2008 yılı Ekim ayından önce memurlar için 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanır. Bu Kanun hükümlerine gore engelli olarak emekli aylıklarının hesaplanması ile normal olarak emekli aylıklarının hesaplanmasında hiç bir şekilde fark bulunmaz.

- Aylıkların bağlanmasında memur maaş katsayısı, derece kademe, gösterge, ek gösterge, kıdem aylığı, taban aylığı, emeklilik tazminat oranı, Hizmet, ünvan gibi unsurlar esas alınır, bu unsurlar hem malullük, hem engellilik, hem de normal emeklilik hesaplanmasında uygulanır.

- Emekli olunduğunda vergi indirimi uygulaması bulunmaz, vergi indirimi uygulaması sadece görevde iken yapılan bir işlemdir.

- Engelli olarak çalışmaya başlayanlarda engellilikten emeklilik için en az 15 yıl hizmet gerekir.

- Emekliliğe esas derece ve kademeye ek gösterge uygulanmaz, kazanılmış hak aylık derece ve kademeye ek gösterge uygulanır. Yani Emekliliğe esas 3 üncü dereceye ek gösterge olmaz, kazanılmış hak aylık derecenize yani 4 üncü dereceye ek gösterge uygulanır.

- Aylık hesaplamanızı https://www.memurlar.net/hesaplama/emekli-maas/ adresimizden yapabilirsiniz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam