Bedelli askerlik yaptığım ay eşim eş (aile) yardımı alır mı?

20/09/2018 15:25:00
Yazdır

Soru

Merhaba. Bu konu hakkinda sayfanizda bilgilendirme yaparsaniz cok sevinirim. Ben bedelli yaparak 21 gunde olsa askere gidecegim. Kamu kurumunda esimle birlikte memur olarak calisiyorum. Ben ayliksiz izne ayrildigimda esim aylik almadigim donem icin es yardimi alabilir mi?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202, 203, 204 ve 205. Maddeleri:

"Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi ve çocuklarından her biri için ödenir."

"Aile yardımı ödeneği Devlet memurlarına her ay aylıklariyle birlikte ödenir. Karı ve kocanın her ikisi de memur iseler bu ödenek yalnız kocaya verilir. Aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez."

Kişiye eş için aile yardımının ödenebilmesi için personelin evli olması ve eşinin her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmaması veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almaması gerekir. Bu iki şartın bir arada olmaması durumunda eş için verilen aile yardımı ödenemez.

Sayıştay Başkanlığı 3.Dairesinin 22.06.2000 tarihli ve 74 sayılı Kararı:

"Devlet memurunun ücretsiz izinli olduğu dönemde kadro ile ilgisi devam etmekte ise de, bu süre içinde aylık ödenmediğinden, Devlet memuru olan diğer eşe aile yardımı ödenmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır."

Sonuçta memurlar, eşleri aylıksız izne ayrıldığında (herhangi bir sebeple olabilir) aile yardımı ödeneğine hak kazanmaktadır. Bedelli askerlik eğitim döneminde de aylıksız izinli sayılacağınızdan bu süreye denk gelen aile yardımının eşinize ödenebileceğini düşünüyoruz.

Bunun için eşinizin aile yardımı beyanını yenilemesi gerekmekte.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam